Процедурите срещу Полша и Унгария за върховенството на закона продължават, съобщи след днешното заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович. Съветът изслуша днес за седми път страните, като процедурата срещу Полша започна през 2017 г., а срещу Унгария – година по-късно.

Днешното обсъждане беше важно след изборите в Полша, заяви Шефчович. Полското правителство трябва да предприеме решителни стъпки, съобразени с нашите тревоги по въпроса с върховенството на закона, включително по отношение на независимостта на съдебната система, посочи той.

ЕК изрази надежда, че следващото полско правителство ще предприеме съществени реформи и е готова да окаже подкрепа, добави Шефчович.

По въпроса с Унгария той отбеляза, че се наблюдават стъпки в правилната посока в няколко области, но сериозните тревоги остават. По неговите думи процедурата може да приключи, само когато всички забележки отпаднат.

Заведените процедури срещу двете държави предвиждат възможност Варшава и Будапеща да бъдат лишени от право на глас в Съвета на ЕС, ако не отговорят задоволително на поставените изисквания. Процедурите по чл. 7 от договора за ЕС се предприемат при отчитане на опасност от сериозно нарушение на европейските ценности.