Екзекуциите в Саудитска Арабия почти са се удвоили при управлението на крал Салман и неговия син, фактическия владетел Мохамед бин Салман.

Това заявиха групи активисти, които подробно описаха случаи на изтезания и други нарушения на човешките права, цитирани от БГНЕС.

Смъртното наказание е нараснало от средно 70,8 екзекуции годишно в периода 2010-2014 г. до 129,5 годишно, откакто крал Салман пое властта през 2015 г., се посочва в доклад на „Reprieve“ и Европейската саудитска организация за правата на човека.

Повече от 1000 смъртни присъди са били изпълнени при сегашното ръководство, твърдят неправителствените организации, след като проверяват официалните съобщения с разследвания и интервюта с адвокати, членове на семейства и активисти.

В доклада се посочва, че през миналата година Саудитска Арабия е екзекутирала 147 души - цифра, потвърдена от АФП на базата на правителствени съобщения.

Саудитска Арабия, която е една от водещите страни в света по екзекуции, обяви 81 екзекуции за един ден през март миналата година, като заяви, че те са за престъпления, свързани с тероризъм.

През последните години в страната бяха извършени бързи социални реформи, но активисти обвиняват престолонаследника принц Мохамед, че следи и за суровите репресии срещу критиците.

"Всяка точка в този доклад е отнемане на човешки живот", заяви директорът на „Reprieve“ Мая Фоа.

"Машината за смъртни наказания в Саудитска Арабия поглъща деца, протестиращи, уязвими жени в домашни условия, неволни наркопласьори и хора, чието единствено "престъпление" е, че притежават забранени книги или говорят с чуждестранни журналисти."

Според доклада шестте най-кървави години на екзекуции в най-новата история на Саудитска Арабия са се случили при сегашното ръководство.

От 2013 г. насам най-малко 15 души са били екзекутирани за престъпления, извършени в непълнолетна възраст, а от 2010 г. до 2021 г. 31 жени са били осъдени на смърт, включително 23 чужденки и 13 жени, които са били домашни работнички.

В документа от 58 страници се твърди също така за "системни" изтезания и нарушения на процесуалните правила, включително случаи на несправедливи съдебни процеси и изтезания на обвиняеми деца и жени.