сн. ,,24 часа”

Името Вилелаурия е дълбоко неприемливо и чуждо на българската именна традиция, но една българка реши да се кръсти именно така. Съдията Владимир Ковачев, който разгледал молбата на 22-годишната благоевградчанка Радка Иванова, прие само отчасти искането й за основателно. В съдебно заседание тя обяснила, че си измислила името, съчетавайки Виле и Лаури. Така се казвали двама музиканти, чиято музика харесвала. Виле бил вокалистът на финландската метъл група ХИМ, а Лаури - вокалистът на друга известна финландска рок група - ,,Дъ Расмус". Тя била голяма фенка на групите и й харесвало как звучи комбинацията между тези две имена. Слушала тяхната музика в трудни моменти. Радка намразила рожденото си име особено след появата на чалгаджийския хит ,,Радка пиратка". Съучениците започнали да й се присмиват през всичките й години в училище и тя постоянно била обект на подигравки, поне така твърди пред съда. Създадени й били много неудобства, наложило се да посещава психиатър и да пие успокоителни. Не понасяла факта, че се казва Радка, поради което започнала да се представя с името Вилелаурия. Откакто постъпила в гимназията ,,Св. св. Кирил и Методий" в Благоевград, профил музика, специалност ,,Оперно пеене", започнала да се представя само с това име и всички я знаели така, обяснила младата жена. Във фейсбук и туитър също била с това име. Просто искала да затвори една страница от живота си и да започне нов живот с името Вилелаурия с надеждата, че ще й се случват повече хубави неща.
Младата жена е убедена, че има пълното право да си смени името така, както тя си реши, и припомня, че българският съд разреши на футболен запалянко да се прекръсти на Манчестър Юнайтед. В краен случай, ако съдът се възпротиви, тя предлага алтернативно да се казва Вили, съкратено от Вилелаурия. Майка й свидетелствала, че никога не е била съгласна дъщеря й да носи името Радка (кръстена била на баба си по бащина линия) и абсолютно одобрявала избора й да си смени името. В нейна подкрепа свидетелства съученичка от гимназията, с която имали общи интереси, слушали музика и излизали заедно. Тя разбрала много по-късно, че приятелката й по документи се казва Радка, и останала шокирана от това, защото почти никой не знаел, че така е името й.
След анализа на доказателствата съдия Владимир Ковачев прие, че не следва да уважава основното искане за промяна името на Вилелаурия. Но няма пречка да уважи алтернативната претенция за промяна от Радка на Вили. Мотивите на съдията са изключително задълбочени, ,,цветни" и необичайни, извън сухите правни стандарти, гарнирани с пикантни цитати, съждения и английски думи. Магистратът се заровил в необятното интернет пространство, за да изследва музикалните предпочитания и мироглед на момичето и дори й направил портрет.
Ето част от заключенията му. ,,Молителката е част от новото модерно поколение, което ,,живее във и чрез интернет и социалните мрежи". Съдът счита, че идеята на молителката да си състави ново име, което е комбинация от две собствени мъжки имена, пък макар и на двама толкова известни фронтмени, е доста, най-меко казано, екстравагантна. Тя е в духа на днешните ,,модерни" времена, когато се правят гей паради, сключват се еднополови бракове, обособи се трети пол и вече не се знае жените жени ли са, а мъжете мъже ли са. Навсякъде по света, а и в България, се срутват всякакви морални и семейни ценности. Както се казваше в една популярна телевизионна реклама, традициите вече не са това, което бяха. Съдът поначало е замислен като една консервативна институция, която, наред със законите, е призвана да брани и обичаите, традициите и морала. В този смисъл името Вилелаурия, избрано от молителката, е дълбоко неприемливо и чуждо на българската именна традиция. Дори би могло да се разсъждава в насока дали то не противоречи въобще на установения в страната ни правен ред. За съжаление на молителката тя не е родена във Финландия, а в България. Ако беше обратното, сигурно съдът във Финландия би допуснал исканата от нея промяна. Настоящият съдебен състав се съотнася към консервативните традиции, поради което и няма да промени името на молителката от Радка на Вилелаурия. Що се отнася обаче до алтернативното желание за промяна - от Радка на Вили - то тук нещата стоят по друг начин. Името Вили е умалителна форма на ред хубави български женски имена - Велика, Величка, Виолета и др., и не влиза в колизия с българската именна традиция. От друга страна, по делото категорично се установи, че името Радка създава социални и емоционални затруднения на носещата го молителка, която по тази причина редовно става обект на подигравки и обиди. Това следва да се квалифицира като важно обстоятелство по смисъла на чл. 19, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация. Не се установи така исканата промяна да засяга чужда правна сфера, да преследва цели, различни от заявените от молителката, и да противоречи на императивни разпоредби на закона."

Неслучилата се Вилелаурия е само една от десетките подобни истории от България или с българи в света. BG VOICE вече писа за Стойчо, пак от Благоевград, който се срамува от българското си име, но пък много харесва англо-американското Стиви. И успя да го получи по съдебен ред. Други българчета пък са с американизирани имена, понеже родителите им се гнусят от българските. Детето на водещата на ,,Голямата уста" Венета Райкова и съпруга й Тишо например се казва Патрик. Друг един водещ - Румен Луканов от ,,Сделка или не", е избрал за наследниците си имената Матю и Франк. Атанас Вълев и съпругата му Диана, които живеят от повече от 20 години в Ню Йорк, пък са предпочели да кръстят децата си Нанси (в момента завършва журналистика в Бостън) и Дилън. Атанас стана известен поради предприемаческия си дух и производството на българско кисело мляко ,,Тримонциум" в Ню Йорк. За него писахме в предни броеве. За разлика от афинитета му към българско мляко по отношение на имената нещата стоят другояче. Попитан защо не е продължил българската традиция и не е дал на наследниците си български имена, той отговаря: Това е една много дълга и лична история. Колко дълга и що за история - не уточнява.

Има толкова много хубави български имена, които са вече на изчезване само защото ние, българите, сме решили, че не са модерни. Откъде накъде ще кръщаваме дъщеря си Стоянка - та това е толкова селско. Друго си е да й турнем името Сузи. Нищо че Стоянка Мутафова е една от най-големите звезди на България и се гордее с името си. Що пък детето ни трябва да е Йорданка? Звучи толкова грозно. Какво като другата голяма българска звезда се казва Йорданка Христова.

Националният български нихилизъм днес е в небивал възход. Такъв, че ако само преди 200 и повече години българите бяха толкова големи нихилисти по отношение на имената си и не бяха готови на хиляди жертви, за да ги съхранят, вероятно днес на тази географска ширина, където е разположена нашата Родина, наместо Радка, Атанас, Румен или Венета щеше да има само Ахмед, Ибрахим, Мустафа или Айше. Понеже преди 200 и повече години носенето на българско име е можело да коства и главата на човек. Как в онези времена е имало толкова силни и смели българи, пренесли през вековете и Атанас, и Румен, и Радка, а днес има други, които с лека ръка ги захвърлят за по-вървежните - според тях - Нанси, Дилън, Матю, Патрик, Франк...

---------------------------

В следващия брой четете историята на семейство Джеферсън от село Барутин.