Държавата ще разсрочи над 40 млн. лв. задължения на ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган. Това стана ясно от интервю на министъра на енергетиката Росен Христов, дадено пред bTV. 

„ТЕЦ „Варна” на Ахмед Доган не работи заради задължения. Пред споразумение сме, което да осигури пълно плащане на задълженията и на всички лихви. Съгласни са да платят над 40 млн. лева заедно с лихвите“, заяви министърът.

Той обясни, че дружеството не работи и държавната компания "Булгаргаз" е подготвила споразумение за изплащане на задълженията, така че тецът да започне да работи и да си плаща задълженията. 

Христов каза още, че двама бивши директори АЕЦ „Козлодуй“ бяха санкционирани по закона „Магнитски“.

„Смених ръководството на централата в първите си месеци като министър заради доклади от службите за потенциални връзки с Русия и корупционни схеми“, обясни служебният министър на енергетиката.

"От Украйна има интерес за оборудването от АЕЦ "Белене“, но няма конкретика. Далеч сме от даване на оборудването. За "Белене“ трябва да се вземе решение на база на всички цифри и анализи. За момента няма такава готовност. Няма предложение от Украйна. Министърът им на енергетиката обясни, че имат проект за централа и ни питаха дали сме обмисляли продажба“, каза още министърът.