Петият служебен кабинет на президента Румен Радев поема управлението на страната. Начело на 101-вото правителство на България застава Гълъб Донев, с което той се превръща в най-дълго управлявалия служебен министър-председател. На церемония държавният глава представя задачите и приоритетите на правителството „Донев 2”. „Точно преди шест месеца вие поехте отговорност за управлението на страната в труден момент.

Прогнозите вещаеха силно негативни сценарии за икономиката и благосъстоянието на хората, блокирани институции, рекордни цени на горивата и галопираща инфлация, липса на газ, на договори, на слотове, на търгове, интерконектор в насипно състояние и подивели цени”, започна Радев. Президентът поздрави кабинета „Донев 1” за това, че е успял да овладее основните фактори, които генерират инфлацията. „Нека не се заблуждаваме с постигнатите резултати. Цените на стоките от първа необходимост са инертни и продължават да растат, българите обедняват, живеят трудно и с тревога за бъдещето”, отчете той. Радев подчерта, че основна задача на правителството е подготовката на честни и прозрачни избори.

Тя обаче се усложнявала на фона на промените в Изборния кодекс.

„Вярвам, че ще направите всичко, така че гласът на българските граждани да не бъде изкривен”, заяви държавният глава. Според президента служебните министри са доказали, че имат характер не само да преодоляват предизвикателствата, но и да взимат отговорни решения за бъдещето. „Липсата на решения днес, означава упадък и застой в бъдеще”, предупреди Радев. Той уточни, че безпрецедентната динамика на глобалните икономически и политически процеси не означава, че България трябва да бъде обречена на безвремие. „Очаквам решенията, които взимате, да бъдат преди всичко в интерес на българските граждани, да бъдат разумно, ясно обосновани, да водят към нашето достойно европейско бъдеще и да предлагат една добра основа, върху която следващото редовно правителство да стъпи и да продължи с летящ старт”, допълни президентът.

"Един президентски указ или обикновено мнозинство в НС не могат да те направят министър или премиер.

Да, формално назначението или парламентарната подкрепа да заемеш тази висока позиция в държавата зависи от избора на президента или политическите сили.

Но министър се става след първото управленско решение, след първия сблъсък с интереси, различни от обществения интерес, след първата преодоляна криза, след първите преговори, в които не си отстъпил и на милиметър от интереса на България. След първата допусната и осмислена грешка".

Това пък заяви служебният премиер Гълъб Донев по време на встъпването в длъжност на служебния кабинет "Донев" 2.

"До вчера бяхме 100-то правителство на България, днес сме 101-то, и причината за това е една: 48-то НС въпреки заявената амбиция и демонстрация на форми за диалог, не успя да излъчи редовно правителство, подкрепено от стабилно мнозинство.

Да си министър втори мандат има сериозно предимство: знаеш какво предстои, и си готов за втория сезон на политическия сървайвър.

Имаме опита на първия мандат, знаем какво следва, още повече че атаката срещу някои от нас дори не изчака предизвестения край на 48-то НС. Ще бъдем обвинявани за провали, ще бъдем сочени за несправяне с реформи, ще носим отговорност за решения, за които правомощия има само НС.

Вчера чух какво очакват от нас някои вече бивши депутати. Като първи министър имам правото и привилегията да кажа на българските граждани какво да очакват от нас в следващите месеци.

Ще продължим да вършим отговорно и прозрачно работата, за която сме избрани и назначени.

Ще запазим спокойствието и разумния диалог в обществените отношения.

Наш приоритет в следващите 2 месеца ще е организацията на честни, демократични и свободни избори, и този път ЦИК може да разчита на съдействие и подкрепа от нас за справяне с трудностите, които се очертават в резултат на промените в ИК, гласувани от мнозинството от депутатите в 48-то НС", добави Донев