Доналд Тръмп обжалва решението на нюйоркски съдия, според което той трябва да плати 454 млн. долара под формата на санкции и лихви по дело за измама. Решението е в размер на 355 млн. долара, но сумата нараства с лихвите, които ще продължат да се трупат с поне 112 000 долара на ден.

Главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс заяви, че ако Тръмп не плати, тя ще поиска да конфискува част от активите му. Установено е, че той е завишил стойността на имотите си, за да получи по-добри условия по кредит. Съдия Артър Енгорън също така забрани на бившия президент на САЩ да прави бизнес в щата за три години. .

Обжалването в понеделник от страна на републиканския кандидат за президент означава, че поредното му съдебно дело ще се проточи още повече в предизборния сезон, докато той се подготвя за вероятен реванш срещу президента демократ Джо Байдън през ноември. Тръмп през цялото време заявяваше, че планира да обжалва решението, като го нарече политически лов на вещици. Адвокатката му Алина Хабба заяви в понеделник, че се надяват апелативният съд "да отмени тази крещяща глоба и да предприеме необходимите стъпки за възстановяване на общественото доверие в правната система на Ню Йорк".

В своята съдебна жалба адвокатите заявиха, че искат от апелативното отделение да реши дали съдът на съдия Енгорън "е допуснал правни и/или фактически грешки" и дали е "злоупотребил с правото си на преценка" или "е действал извън рамките на своята компетентност".

Адвокатите на бившия президент също така твърдят, че той е бил неоснователно съден по силата на закон за защита на потребителите, който обикновено се използва за ограничаване на фирми, които ограбват клиенти. Преди това правният екип на г-н Тръмп е оспорвал решенията на съдия Енгорън поне 10 пъти. Процесът на обжалване може да продължи година или повече.

Бившият президент има срок до 25 март да си осигури отсрочка по юридически механизъм, с който се отлага принудителното събиране на глобата, докато трае обжалването. За целта Тръмп трябва да внесе залог, покриващ стойността на глобата. Адвокатите му обаче могат да поискат от апелативния съд да даде отсрочка, без да бъде внасян залог или срещу залог, но в по-малък размер.