Доклад от близо 400 страници, публикуван в четвъртък от Съдебната комисия на Сената, предостави подробна хронология на кампанията на Тръмп да окаже натиск върху служителите на Министерството на правосъдието, за да ги накара да му помогнат да се опита да отмени победата на Джо Байдън в президентските избори. Констатациите на доклада се основават на показания от трима бивши служители на Министерството на правосъдието, както и на документи и имейли. От деня, в който бившият главен прокурор Бил Бар обяви оставката си в средата на декември миналата година, до началото на януари, Тръмп е провел поне девет разговора или лични срещи с висши служители на Министерството на правосъдието, на които той директно и многократно е настоявал „да започнат разследвания, да заведат дела от негово име и публично да обявят изборите през 2020 г. за „опорочени“, според доклада, изготвен от демократите в комисията.

В началото на януари висшите служители на Министерството на правосъдието и адвокатите на Белия дом са дали на тогавашния президент Доналд Тръмп да разбере, че всички те ще се оттеглят от администрацията, ако той замени изпълняващия длъжността генерален прокурор със свое протеже, което да приграся на опитите му да отмени резултата от изборите през 2020 г.

Според доклада Тръмп е искал да замени изпълняващия длъжността главен прокурор Джефри Роузън с Джефри Кларк, тогава действащ ръководител на гражданския отдел на министерството, който е разработил заедно с президента стратегия как Министерството на правосъдието да се намеси в назначаването на президентските електори в Джорджия и да използва този модел и в други щати. Роузън и тогава действащият заместник главен прокурор Ричард Донахю обаче отхвърлили предложението на Кларк. Това доведе до среща на 3 януари в Овалния кабинет, която Тръмп провел в продължение на два до три часа с висши служители на Министерството на правосъдието и служители на Белия дом. Донахю каза, че голяма част от срещата включвала „обхватен разговор“, фокусиран върху това дали Тръмп трябва да смени ръководството на Министерството на правосъдието и да постави Кларк на мястото на Роузън, се казва в доклада. По време на срещата Донохю и Стивън Енгъл, помощник -главен прокурор на Службата за правни съвети, предали на Тръмп, че ако изпълни заплахата си, всички помощници на главния прокурор ще подадат оставка.В доклада се казва, че Тръмп не отстъпвал до последните 15 минути от срещата. Дори след нея той продължавал да настоява на своите конспиративни теории, че изборите са откраднати. Три дни по -късно, на 6 януари, Тръмп проведе своя митинг „Спрете кражбата“ близо до Белия дом, където призова поддръжниците си да прекъснат преброяването на избирателните гласове в Капитолия. След това атаката в Капитолия се разви за няколко часа. Някои съюзници на Тръмп, свързани с движението „Спрете кражбата“ и усилията за прекъсване на преброяването на изборните гласове на 6 януари, също бяха ангажирани в притискането на Министерството на правосъдието да подкопае резултатите от изборите, се казва в доклада. Комитетът за надзор и реформи на Камарата представи през юни доклад за опитите на президента да отмени победата на Байдън, но новият доклад на Сената предлага най -изчерпателната оценка досега на кампанията на президента за натиск за отмяна на изборите.Републиканците от Правната комисия издадоха свой собствен доклад за опита на Тръмп да отмени изборите, установявайки, че не се е случило нищо неблагоприятно. Те смятат, че Тръмп „не е притискал“ служителите на Министерството на правосъдието да се съгласят с твърденията за измама на изборите.