Бившият адвокат от Южна Каролина Алекс Мърдо бе признат от съдебното жури за виновен в бруталното убийство на съпругата и по-малкия си син в имота на семейството през 2021 г. Мърдо беше осъден на доживотен затво в петък.

В продължение на пет седмици журито изслуша показанията на повече от 70 свидетели, включително самия Алекс Мърдо, който отрече убийствата, но призна, че е излъгал следователите и е измамил клиентите си. Той беше признат за виновен и по четирите обвинения в това дело - две за убийство и две за притежание на оръжие при извършване на тежко престъпление.

54-годишният Алекс Мърдо не показа никакви емоции по време на четенето на присъдата. Сложиха му белезници и мълчаливо го изведоха от съдебната зала, след като бе осъден в четвъртък. Ден по-късно той заяви, че е невинен и никога не би наралнил семейството си.

Присъдата доказа, че "никой в обществото не е над закона", каза главният прокурор на Южна Каролина Алън Уилсън пред репортери пред сградата на съда след решението на журито.

"Няма значение колко виден си – ако направиш нещо лошо, ако нарушиш закона, ако убиеш, тогава справедливостта ще бъде въздадена в Южна Каролина“, каза водещият обвинител по делото Крейтън Уотърс пред репортери.

Журито посети имението на семейството, Мозел, в сряда, за да види местопрестъплението преди съвещанията.

Телата на Маргарет Мърдо, на 52 години, и Пол Мърдо, на 22, бяха открити с множество огнестрелни рани близо до кучешките колиби в имението на семейството през юни 2021 г., припомни ABC News. Алекс Мърдо, който се обадил на 911, за да съобщи за това, беше обвинен в убийствата им повече от година по-късно.

Прокурорите твърдят, че Мърдо, който идва от род на видни адвокати в региона, е убил съпругата и сина си, за да спечели съчувствие и да отвлече вниманието от финансовите си престъпления. Междувременно защитата го описва като любящ съпруг и баща и твърди, че полицията е пренебрегнала възможността някой друг да е убиецът.

Докато свидетелстваше, Алекс Мърдо се самоуличи в лъжа пред следователите и оправда това с пристрастяването си към болкоуспокояващи, което според него причинява "параноично мислене".

По време на почти четиричасовия си заключителен аргумент в сряда Уотърс заяви, че Алекс Мърдоу е единственият човек, "който е имал мотива, средствата и възможността да извърши тези престъпления" и че неговото "виновно поведение след тези престъпления издава самия него."

В месеците след убийствата на съпругата и сина си Алекс Мърдо напусна адвокатската си кантора, която го съди за предполагаемо насочване на откраднати пари от клиенти и адвокатската кантора във фалшива банкова сметка в продължение на години.