Жена, която спасила сестра си близначка от нападение на крокодил, като ударила влечугото в лицето, ще получи почетна награда за храброст в т.нар. Civilian Gallantry List на крал Чарлз III.

31-годишната Джорджия Лори смело нанася удара, когато животното повлича под водата нейната сестра Мелиса, докато плува в лагуна в Мексико през юни 2021 г.

Тя отблъснала крокодила три пъти, докато той многократно се приближавал, за да я нападне.

И двете жени били сериозно ранени и въпреки че оттогава са се възстановили от нараняванията си, все още страдат от психическите белези на изпитанието.

Сега Джорджия ще получи първия кралски медал в управлението на крал Чарлз III, с който се признават прояви на храброст. 

Лори от Сандхърст, Бъркшир, разказва за шока си: „Това е чест, аз също бях толкова шокирана, когато получих писмото, защото не го очаквах“.

Тя допълни: „Чувствам се наистина привилегирована, това е лъч надежда, че съм излязла от това ужасно изпитание... това сякаш облекчава цялото травматично преживяване".

„Това беше нещо добро не само за мен, но и за цялото семейство, чувствам, че трябва да го споделя със сестра си, защото нека си призная, че не мисля, че щях да бъда номинирана за това, ако тя не беше оцеляла“.

„Това, което направи тази история толкова невероятна, е непоколебимата смелост на Мелиса през цялото време, защото тя беше толкова силна по време на всичко това и не мисля, че щях да съм тук без нея, тя наистина ми даде силата да продължа да се боря“.

Близнаците плували в лагуна близо до Пуерто Ескондидо, когато Мелиса била повлечена под водата.

Мелиса - която в резултат на нараняванията си развива и сепсис и е поставена в изкуствена кома - оцелява с открита фрактура на китката, тежки рани в корема и множество наранявания на крака и стъпалото, докато Джорджия е ухапана по ръката.

Сестрите си спомнят за драматичната среща в интервю за Mail On Sunday през 2021 г.

„Видях очертанията на главата му над водата и очите му. В този момент влечугото беше мълчаливо и напълно неподвижно", казва Мелиса. 

„В този момент разбрах, че сме в беда. Изкрещях: „Това е крокодил, трябва незабавно да се върнем назад! Сърдечният ми ритъм се ускори. Бях толкова уплашена“, разказва Мелиса.

В този момент крокодилът напада. Отново и отново влечугото атакува 28-годишната жена под водата в ужасяващо „смъртоносно преобръщане“, нанасяйки разкъсващи рани по тялото на Мелиса.

Тя е спасена от Джорджия, която с почти свръхчовешка сила и смелост многократно удря крокодила по носа, докато той не освобождава от челюстите си тежко ранената Мелиса, която едва се държи за живота.

Мелиса разказва: „В главата ми се въртяха всички тези мисли. Мислех си: „Никога повече няма да видя семейството си, никога повече няма да видя сестра си“. 

„Първоначалната ми мисъл беше, че тя ще трябва да се заеме с връщането на тялото ми във Великобритания. Мислех, че ще умра. След това загубих съзнание“, продължава Мелиса. 

Когато крокодилът сграбчва левия крак на Мелиса в нова атака, Джорджия започва да го удря по носа с юмруци: „Трябваше да го отблъсна, започнах да го удрям и да го удрям с двата си юмрука; просто го удрях. Чувствах се твърд като скала, все едно удрям стена“. 

Животното отплувало, но след секунди се върнало за трети път, като захапало горната част на бедрото и дупето на Мелиса. Джорджия отново замахва и го удря силно: „Бях изтощена от борбата. Но просто продължих да го удрям.

Крокодилът отплува за последен път, след като Джорджия го блъска „значително“ дълго време. 

„Струваше ми се, че атаката е продължила цяла вечност. Не знам колко дълго е продължила. Страхувах се, че ще се върне и тогава и двете ще бъдем мъртви“.

Въпреки героизма си, Джорджия изпада в отчаяние: „Когато разбрах, че Мелиса не реагира, всъщност си помислих: “Искам да умра. Не искам да живея повече“.

В крайна сметка на мястото пристига спасителна лодка. Мелиса била качена на борда, а Джорджия се качила и я притиснала в ръцете си.

Кръвта била навсякъде, а Мелиса повръщала смес от кръв и мръсна вода.

Спомням си, че крещях: „Прегърни ме, прегърни ме“, защото знаех, че умирам и исках да съм в прегръдките на Джорджия.

Спомням си, че казах на Джорджия: „Умирам, умирам“. Бях наистина уплашена. Чувствах се толкова нереално. Кошмар.

Тазгодишният списък за гражданска доблест, в който са включени девет души, е първият, който се одобрява от краля.