Какво е да си българин в чужбина и колко е фатално това? Какво липсва на един българин, за да се впише в „нормалния" свят? На тези и много други въпроси отговаря Димо Райков - един от най-вървежните BG автори в момента, в новата си книга ,,Диагноза: Българин в чужбина". ,,Всичко в книгата е написано с любов към българския народ, нямам за цел да обиждам нацията ни. Книгата е своеобразен вик за пробуждане, задълбочен поглед върху всичко българско и родно през призмата на френското", обяснява писателят.

Самият той живеещ в емиграция във Франция, авторът гледа отстрани и изрича тежката присъда за родната ни действителност. Според него е трудно да оцелееш в Париж, особено когато си сред българи. Но прави анализ и на онези сънародници, които са преценили да останат в България, да не се докоснат до нищо извън познатото, но заклеймили го като погрешно, порочно и зло. В Париж Димо Райков открива своето спасение, своя лъч надежда.

Райков е роден е на 31 юли 1954 г. в най-строго охраняваното в страните от някогашния Варшавски договор градче Малко Търново, намиращо се в Странджа планина, на няколко километра от българо-турската граница. Завършва минно училище в Бургас и българска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий", работи като редактор в редица литературни издания и национални медии. Сред длъжностите, които заема, са съветник на Комисията по медии и култура в 38-ото народно събрание на Република България, както и шеф на „Връзки с обществеността" в Министерството на труда и социалната политика. Творческата му кариера започва през 1983 г. със сборника разкази „Стълба от камък", последван от повестта „Жребият" (1987 г.), сборника разкази „Мигът на невестулката" (1989 г.). Издава и романите „Писма до мъртвия брат" (1993 г.) и „Пансионът" (1995 г.). През 2008 г. те са преиздадени в едно томче.

През последните няколко години, преди да се установи да живее в Париж, поделяше времето си между София и столицата на Франция, творчески плод на което бе един уникален и любопитен триптих за града на светлината. Той обхваща популярните му и радващи се на огромен интерес книги: „Париж, моят Париж..." (2006 г.), претърпяла три издания и класирана в топ 20 на най-продаваните книги в България, „BG емигрант в Париж" (2008 г.) и „55 тайни на Париж" (2009 г.). Вече живеещ във Франция, писателят издаде и сборника с разкази „Кестени от Париж". Авторът е член на Сдружението на българските писатели и е носител на редица от най-големите национални награди за белетристика и публицистика. ,,Диагноза: Българин в чужбина" можете да си поръчате от най-добрите интернет книжарници в България.