Този тандем е печално известен: бившият бодигард Бойко Борисов от клиентелистката партия ГЕРБ и санкционираният от САЩ олигарх Делян Пеевски, издигнал се междувременно до лидер на партия, известна с купуването на гласове, коментира Аделхайд Вьолфл на страниците на австрийския "Дер Щандарт". След парламентарните избори става вероятно именно този тандем да управлява България, пише още авторката.

Неизпълненото обещание

По-нататък в публикацията се казва, че в случая с България Европейският съюз (ЕС) се е провалил с обещанието си да създаде зона на сигурност и правосъдие. В тази връзка авторката припомня епизода с европейските посланици, с които Пеевски се срещна миналия месец "в сърдечна атмосфера" - макар да има сведения, че този човек дърпа конците в тайните служби и правосъдието, коментира Аделхайд Вьолфл.

Борисов пък беше задържан за кратко през 2022 година - по подозрение за злоупотреба с европейски средства, за да бъде пуснат още на следващия ден. Прокуратурата не разследва нищо, а Урсула фон дер Лайен дойде сега на крака при Борисов - очевидно, за да си осигури подкрепа за преизбирането си начело на Европейската комисия. Борисов ѝ е необходим, тъй като неговата ГЕРБ е част от Европейската народна партия (ЕНП), припомня "Дер Щандарт".

"Дер Щандарт": България е врата за Кремъл към ЕС

Врата за Кремъл към ЕС

По-важна от властта на партията е обаче сигурността на Европа. България е врата за Кремъл към ЕС, коментира Вьолфл и припомня, че именно Борисов беше този, който даде на Путин газопровода "Турски поток", прокарвайки го през страната си. И колкото Борисов да твърди обратното, правителство с неговото участие не е прозападен бастион, заключава авторката в коментара си за "Дер Щандарт".