"Предложението на ГЕРБ от вчера радикално променя приоритети, набелязани от нас преди  9 месеца Вместо да продължим с усилията за реформи, фокусът се поставя върху министерски кресла и борба за постове." Това каза премиерът Николай Денков преди началото на заседанието на Министерския съвет.

"Не приемаме такава подмяна на приоритетите. Едва след като извървим набелязания път в следващите месеци за борба с корупцията и реформа в правосъдна система, сме готови да обсъдим с ГЕРБ как да продължим напред", добави той. 

Според него сега е нужна политическа смелост да се направят следващите стъпки, както са набелязани в управленската и законодателната програма, върху които е съставено това правителство.

"Tова управление бе създадено, за да освободи властта и институциите от корупционния багаж, който влачат през всички години на прехода.

„Това договорихме, това записахме в управленската и законодателната програма и за това си стиснахме ръцете с вицепремиера Мария Габриел. Основен приоритет на това правителство е борбата с корупцията и правосъдна реформа”, каза Денков.

Той подчерта, че за последните 9 месеца е постигнато много - променена е Конституцията и Закона за Антикорупционната комисия, въведен е контрол върху действията на главния прокурор. 

„ Подготвихме промени на законите, свързани с ВСС, така че да осигурим независимост от политическа намеса върху правосъдната система. Но това не е достатъчно. За да има справедливост, а не „бухалки”, трябва да довършим задачата.

Предстои избор на състава на Антикорупционната комисия, състава на Висшия съдебен съвет и на ключови регулатори. Последните разкрития за групите на Нотариуса и на Пепи Еврото показаха на всички, че правосъдието ни е превърнато в борса, че вместо да се боря с престъпността, организирани групи с протекцията на политици са изпълнявали мокри поръчки пред „широко затворените очи” на службите, прокуратурата и Антикорупционната комисия. Сега е нужна политическа смелост да направим следващите стъпки, както са набелязани в управленската и законодателната програма, върху които е съставено това правителство”, каза Денков.

"Последните разкрития около Нотариуса и на Пепи Еврото показаха на всички, че правосъдието ни е превърнато в борса, че вместо да се бори с престъпността, организирани групи с протекцията на политици са изпълнявали са изпълнявали мокри поръчки пред широко затворените очи на службите, прокуратурата и антикорупционната комисия", каза още премиерът.