„Струва ми се, че тези, които не само изразяват такива мисли, но дори ги допускат в главата си, все пак трябва да използват тази глава за по-рационални мисли, по-безопасни за Европа“.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по повод думите на френския президент Еманюел Макрон, че могат да бъдат изпратени западни войски в Украйна.

Иказването на френския държавен глава предизвика лавина от коментари от западни лидери, които твърдо отрекоха възможността да бъдат изпратени натовски войници в Украйна.

Лавров също така нарече самоубийствено желанието на западната коалиция да снабди Украйна с оръжия с далечен обсег на действие.

Руският топ дипломат нарече „ултиматум“ предложението, което се подготвя от украински президент Зеленски за разрешаване на кризата.

„Зеленски каза, че това няма да се счита за преговори, но нормален човек разбира, че това означава ултиматум. Зеленски никога не се е въздържал от ултиматуми - цялата му формула от 10 точки беше и си остава очевиден ултиматум. Те се опитват да привлекат колкото се може повече държави на различни събития, за да обсъдят този документ“, каза Лавров.