Димитър Кангалджиев е експерт по темата трафик на нелегални мигранти и наркоразпространение. Това заяви Иван Демерджиев - бивш служебен министър на вътрешните работи.

"Да обърна внимание, че живеем в ерата на временно изпълняващи функции. Такъв е главният прокурор, който щеше да бъде за малко, очевидно не така. сега имаме вр. изп. ф. главен секретар. Ще отворя една скоба - той отдавна г-н Кангалджиев в качеството си на зам. главен секретар изпълнява функциите на главен секретар. Не ми е известно това да е довело до някакво благоприятно развитие в МВР", подчерта Демерджиев.
Той обясни че през ноември 2022 г. е сезиран от депутати от ГЕРБ за това, че зам. директор на главна дирекция в МВР е свързан със закрила на канали за трафик на мигранти.

"Сезираха ме депутати от ГЕРБ, г-н Терзийски и г-н Младенов визирам. Извърших съответните проверки и разбрах за кого става дума. Интересно как г-н Терзийски много остро тогава ми каза, че това е нетърпимо, а сега търпи това положение и дори търпи този човек, г-н Кангалджиев, да се издигне в йерархията на системата. Предприех действия да занимая дирекцията вътрешна сигурност, назначих проверка, има служебна тайна, не мога да разкрия повече. Но в хода на съдебния процес ще се разкрият интересни неща", каза още Демерджиев.

"Изтекоха снимки, които трябва да са следствена тайна, ако са заснети от телефоните на лица, спрямо които се извършвани процесуално-следствени действия. Изтече копие от протокол за разпит на защитен свидетел, което е абсурдно. Защо не изтече копие от протокола за разпит на Калин Стоянов, твърди се е проведен и такъв във връзка с митниците."

"Когато питате за Паскал, двама служители на ключови позиции в "Капитан Андреево", в "Кулата", за които имаше данни, но нямаше доказателства, че са замесени в контрабанда, аз ги бях преместил на северната граница и много внимателно ги следях и проверявах. Едно от първите неща, които Калин Стоянов извърши като встъпи в длъжност е да ги върне на същите места. За какво ви говори това? Искам да попитам Калин Стоянов пак във връзка с въпросния Паскал, дали му е известен един служител с прозвището Миро Тигъра, който е на висока позиция в СДВР, кой го назначи този човек. Известно ли му е дали този човек поддържа тесни взаимоотношения с хора, близки до въпросния Паскал?"
Демерджиев обобщи сътресенията в МВР.

"Ако трябва да обобщя с едно изречение - има една библейска фраза много подходяща - "Всички съгрешиха и вкупом ненужни станаха". Това, което се случва назад, аз много упорито казвах какво се случва в МВР и до какво ще доведе. Вече ставаме свидетели на резултатите. Алармирах за разрива между главния секретар и вътрешния министър, за това, че той е изолиран практически от работата в МВР, алармирах за това, че политическото ръководство е иззело функциите на професионалното ръководство. Често говорихме и по темата как истерично Калин Стоянов искаше да бъде отстранен предишният главен секретар Петър Тодоров, как той твърдеше, че има доверие на Живко Коцев, че иска да работи с него, че той е негов избор. Сега изведнъж се оказа, че човекът, който е подходящ за този пост, че човекът, с който иска да работи, се оказва абсолютно неприемлив, нещо повече - е замесен във водено разследване."

"Разривът в МВР се дължи на това, на което се дължи и разривът в сглобката. Има различни лобита, всяко от тях издига определени хора и за тях не е важно как действа този човек принципно, а дали е техен човек. Оттам започват и конфликтите и те водят до конкретните резултати. Интересно е, че г-н Денков твърди, че критерий за това дали ще се справи или не служебният кабинет е начинът, по който ще проведе изборите. Ако подходим по този начин, трябва да кажем, че кабинетът на г-н Денков не се справи с изборите, защото нито Калин Стоянов успя да запази вота от различните въздействия - купен вот, корпоративен вот и всичко останало, нито пък министърът на електронното управление успя да обезпечи машинния вот."
По думите му мигрантите са навсякъде и справянето с проблема е само на думи.