Процесът срещу петимата българи, обвинени от Великобритания в шпионаж в полза на Русия, ще е догодина и ще продължи около четири месеца. Това стана ясно на днешното трето заседание по делото срещу тях в Централния криминален съд в Лондон.

Орлин Русев, Катрин Иванова, Бисер Джамбазов, Ваня Габерова и Иван Стоянов се включиха в съдебната зала на Централния криминален съд в Лондон по видовръзка от различни английски затвори, в които се намират от февруари. Те нямаха възможност да кажат дали се признават за виновни или не, каквито очаквания имаше, тъй като не се стигна до стартиране на процеса по същество, пише "24 часа".

Адвокатите им отново казаха, че трябва да се запознаят с десетки хиляди съобщения и документи, които британската прокуратура е събрала като доказателства срещу тях. Те надълго разговаряха със съдията колко време още ще е необходимо това да се случи. Стана ясно, че трябва да се направят и разпити в чужбина. Отново бе съобщено името на търсения за финансови измами в Германия Ян Марсалек като поръчител за конспиративната дейност на българите.

Много се обсъждаше и как друго дело срещу Русев, Иванова и Джамбазов за притежаване на фалшиви паспорти за 18 европейски държави ще се отрази върху процеса за шпионаж. То е насрочено за март, но съдията постанови, че трябва да се разглежда паралелно с обвиненията за конспиративна дейност срещу петимата, за да не се създаде предубеденост от резултатите от него върху съдебното жури, което ще решава дали те са извършвали шпионска дейност в полза на Русия.

Така се стигна до съгласие следващото дело за шпионаж да е през октомври догодина. Също така се разбра, че най-вероятно то ще продължи цели четири месеца.

Според обвиненията на британската прокуратура българите са наблюдавали хора и обекти, посочени от Русия. Целта на подобни действия била да се помогне на Москва да осъществява враждебни действия срещу наблюдаваните цели, включително потенциално отвличане. Групата била ръководена от 45-годишния Русев и е действала близо две години, преди петимата да бъдат арестувани през февруари.