Губернаторът на Аризона Кейти Хобс обяви с прокламация месец декември 2023 г. за Месец на българо-американското приятелство в американския щат. 
Прокламацията, издадена по инициатива на генералния консул в Лос Анджелис Бойко Христов, отбелязва силните връзки между народите на България и Съединените американски щати, изградени върху споделените ценности и ангажимента на двата народа към принципите на демокрацията и свободата.

Документът акцентира върху богатото културно наследство на България и приноса на българската диаспора към социалния, икономическия и културния живот на САЩ. 

Губернатор Хобс издава прокламацията в контекста на

120-ата годишнина от установяването на официални дипломатически отношения

между двете страни и изразява своето желание приятелството, партньорството и сътрудничеството между България и САЩ да продължи в десетилетията напред. 

„Благодаря на губернатора на Аризона Кейти Хобс за този хубав знак на приятелство. Прокламацията е признание за приноса на нашите сънародници за просперитета на красивия американски щат и за традиционно отличното ни сътрудничество с приятелска и съюзническа Америка“, заяви по този повод заместник министър-председателя и министър на външните работи Мария Габриел.

Дипломатическите отношения между България и САЩ са установени на 19 септември 1903 г. Честванията по случай 120-ата годишнина започнаха по-рано тази година. Началото им беше поставено от тогавашния служебен министър на външните работи Николай Милков и вече бившия посланик в България Херо Мустафа. Двамата се срещнаха пред мемориалната плоча на първия консулски агент на САЩ в България, д-р Асен Кермекчиев, известен още като Ейс Кермек. 

Честванията на 120-ата годишнина на отношенията между двете страни продължиха през цялата 2023 г. с различни културни събития и прояви.

Още на 23 март двете камари на щатския Конгрес на Илинойс гласуваха резолюция, 

с която определиха март като месец на българо-американското културно наследство. Основен двигател за това безпрецедентно политическо признание на България и нашата общност е на генералния ни консул в Чикаго Светослав Станков. Преди гласуването, резолюцията беше последователно одобрена от щатския Сенат и Камара на Илинойс.

„Наред със затвърждаване на стратегическите отношения с България, за първи път политически акт на американски законодателен орган приема българската емиграция като част от културно-историческото наследство на САЩ“, коментира за BG VOICE тогава Светослав Станков.

В документа, гласуван от Конгреса на Илинойс се споменаваха успешни българи от последния век. Сред тях и изобретателят на компютъра Джон Атанасов, а в българската делегация бяха негови роднини – две сестри, които работят в щатското управление на Илинойс.


„За нас едно признание, както и за всеки българин, който живее тук, плаща такси и е разделен между двете страни на Океана, любовта към България, любовта и всичко, което ни е дадено в България и от тази страна, за нас е гордост“ – сподели Антоанета Стойкова, родственица на Джон Атанасов.

В началото на ноември пък сходна резолюция беше приета и от Градския съвет на Чикаго и кмета на града Брандън Джонсън.


„Тази резолюция всъщност е признание, с което се показва на българската общност и живеещите в Чикаго, че те имат достъп до тази обществена институция, Градския съвет, и от този й достъп вече от нас зависи дали ще използваме всички възможности, за да се реализираме като интегрална част от всички обществени, политически и икономически процеси в града“, каза Генералният консул на Република България в Чикаго Светослав Станков за BG VOICE. „Мисля, че това е важно, защото тук има голяма българска общност и не само в Чикаго, но и в предградията около него и е важно да се отбележи всичко, което тази общност е направила за нашия прекрасен град“.

В петицията за приемане на тази резолюция са изтъкнати няколко ключови исторически момента: героичното спасяване на българските евреи по време на Втората световна война, както и продължаващата подкрепа на България за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.