Румънският премиер Марсел Чолаку заяви по време на работното си посещение в САЩ, че влизането на Румъния в програмата за безвизов режим ще бъде обявено през следващата година, като крайният срок е 2025 г.

„Въз основа на това, което се споразумяхме днес, смятам, че официализирането ще бъде направено през следващата година. Ще има продължителни усилия както от американската страна, така и от румънските граждани, включително диаспората в Съединените щати, като крайният срок е 2025 г. за отмяна на визите. Това наистина беше практическа дискусия“, каза премиерът, цитиран от „Аджерпрес“.

Чолаку се срещна с министъра на отбраната Лойд Остин и държавния секретар Антъни Блинкен по време на посещението му в Съединените щати. Няколко румънски официални лица, включително министрите на икономиката, отбраната и външните работи, придружават премиера.

Във връзка с премахването на визите

Румъния ще подпише две споразумения

с американската страна за обмен на информация и сътрудничество в борбата с определени престъпления.

„Обсъдихме и визовия въпрос, защото това е важна цел за Румъния. Работим в тясно сътрудничество с американските партньори и посолството на САЩ. Имаме програма както в законодателната област, така и в консулското сътрудничество.

Оптимисти сме и до края на годината възнамеряваме да подпишем две допълнителни споразумения с американската страна по отношение на обмена на информация и сътрудничеството при тежки престъпления. Както споменах, работим в тясно сътрудничество с посолството на Съединените щати в Букурещ.", каза от своя румънският министър на външните работи Луминица Одобеску.

Според министъра присъединяването на Румъния към програмата за премахване на визите до 2025 г. е „осъществима цел“, тъй като е

близо до заветните 3% отхвърлени молби за визи,

които ще позволят включване в програмата „Виза уейвър“

По-рано тази година румънският посланик в САЩ съобщи, че министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас е отбелязал значителния напредък на страната към получаване на достъп до програмата за премахване на визите.

През март двама американски сенатори внесоха и законопроект в подкрепа на включването на Румъния във „Виза уейвър“. Инициативата е на Ричард Дърбин, смятан за номер две в ешелона на ръководството на демократите в Сената, и Джийн Шахин, председател на Подкомисията за Европа в Комисията по външни отношения. Сенаторите се активизираха след посещение в Букурещ. Когато законопроектът беше внесен в дневния ред на Сената, те се позоваха на важната и активна роля, която Румъния има в рамките на НАТО и Европейския съюз. Оцениха и подкрепата, оказана на украинските бежанци в контекста на войната.

В същото време американските власти насърчават Букурещ да засили усилията си за борба с трафика на хора и да изпълни техническите критерии за допускане до програмата, както е предвидено в Американския закон за имиграцията и гражданството.

София обаче все още остава далеч от заветните 3%, които ще ни позволят да бъдем включени в програмата „Виза уейвър“, въпреки че отказите за наши сънародници за една година са паднали с цели 8%, показват данните на Държавния департамент за миналата година, които обхващат периода октомври 2021 г. – септември 2022 г. Миналата година процентът на неодобрените визи за българи от категория В – кратки пътувания за туризъм или бизнес, е бил 10%, докато през 2021 г. е 18.4%, пише „24 часа“.

Справка в сайта на Държавния департамент показва още, че за 2020 г. делът на отхвърлените молби за визи за българи е 12.52%, а през 2019-а процентът е бил 9.75, което се явява и най-ниският през последните години. През 2018 г. отказите за страната ни са били 11.32%, а през 2017 г. – 14.97%.

През юли посланикът на САЩ в България Кенет Мертен се ангажира да работи за падане на визите, но като всички свои предшественици подчерта, че България трябва да покрие критериите, за да се случи. Мертен уточни, че това не е политическо решение.

България, Румъния и Кипър до момента са единствените държави в ЕС, за които все още съществува визов режим.

През 2021 г. Хърватия, а преди нея и Полша изпълниха критериите за безвизово влизане в САЩ. Хърватия успя, след като за 2020 г. процентът на отхвърлените молби за нейни граждани е бил 2.69.

Години наред Европейският парламент призовава Вашингтон да премахне визовия режим за България, Кипър и Румъния. През септември вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел обсъди отпадането на визите и с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен във Вашингтон. 

През 2021 г. се появи информация, че Държавният департамент е изискал страната ни да преустанови практиката да дава гражданство и паспорти срещу пари, за да махне визите. Американската страна настоявала българските паспорти да се издават само на добросъвестни граждани, които не представляват заплаха за вътрешната сигурност на САЩ. През миналата година българският парламент окончателно сложи край на т.нар. златни паспорти, след като през март 2022 г. прие промените в Закона за българското гражданство, с които се отменя възможността то да се придобива срещу инвестиция. Отпадна опцията български паспорт да се получава при купени държавни ценни книжа над 1 милион лева или влог над тази сума. Възможно е това да е и една от причините за резкия спад на броя отказани визи.

Преди години бившият външен министър Екатерина Захариева пък предложи с хитрост да се намали процентът. Тя отправи призив българските граждани с добро визово досие да кандидатстват за американска виза, като така щял да падне дeлът на отказите от страна на щатското посолство, а с него и последната бариера пред свободното пътуване до САЩ.

Новите българи: Колко чужденци получиха BG паспорти

Общо 20,817 чужденци са подали документи за придобиване на българско гражданство на основание българския си произход през тази година. Това става ясно от информация на правосъдния министър Атанас Славов в отговор на депутатски въпрос.

Най-много молби са подадени от турски граждани (5,935), което е обяснимо предвид факта, че децата и внуците на изселниците от България по време на Възродителния процес имат право да кандидатстват за българско гражданство.

На второ място са молбите за гражданство от Украйна – 3,141, където има голяма българска диаспора. Следват желаещите от Албания – 2,992, Северна Македония – 2,990, Русия – 2,261, Молдова – 1,518, Сърбия – 1,151, Израел – 361 и едва четири молби от граждани на Косово.

Всички кандидати за български паспорт трябва да минат през специална проверка на МВР и ДАНС за това дали представляват заплаха за националната сигурност.

Румен Петков и Васил Божков са с черен печат за САЩ

Няколко известни българи не са получавали одобрение за американска виза през годините. През 2002 г. САЩ отказаха визи на целия български едър бизнес от клуб „Възраждане“, който трябваше да участва в делегация за българо-американски бизнес форум зад Океана. Повечето от тях имаха бизнес отношения с изгонения от България руски бизнесмен Майкъл Чорни. Сред спрените да пътуват бе и Васил Божков.

През 2011 г. американското посолство анулира визата на бившия министър на вътрешните работи Румен Петков.