По-малко от седмица след като служебният кабинет положи клетва пред парламента, се задава безпрецедентна двойна смяна в него. В понеделник вечерта служебният премиер Димитър Главчев поиска зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов да стане външен министър на мястото на Стефан Димитров, който се ползва с подкрепата на президента, а във вторник следобед последва ново предложение: земеделският министър Кирил Вътев да бъде сменен от Георги Тахов, който е сочен за близък до Румен Радев и съветника му Явор Гечев, пише Медиапул. 

Така на практика държавният глава отстъпва на ГЕРБ външно министерство, което разполага с ограничени финансови ресурси, но е от изключителна важност за Бойко Борисов и Делян Пеевски, а "получава" земеделското министерство, което разпределя годишно над 3 млрд. лева от ЕС. 

Там трябва да влезе сегашният шеф на ДФ "Земеделие", а това е разплащателната агенция за европейските субсидии. 

Крайното решение за рокадите е на президента Румен Радев, който трябва да издаде укази за освобождаването и назначаването на служебните министри. Той обаче не е задължен от конституцията в какъв срок да го направи и на практика може да остави на постовете сегашните министри.

Това обаче е малко вероятно, защото подобни смени се съгласуват предварително.

Предложението за Министерството на земеделието дойде, след като вицепрезидентът  Илияна Йотова, която в последно време влиза в ролята на говорител на държавния глава, даде ясен сигнал, че президентството стои зад сегашния първи дипломат Стефан Димитров и не е изключено указът най-малкото да се забави в поредна демонстрация на Радев, насочена срещу конституционните промени, които му отнеха значителни правомощия. 

Във вторник стана ясно, че в кабинета влиза като зам.-министър на електронното управление и Александър Йоловски, който бе министър в редовното правителство, и по време на ротацията ГЕРБ настояваше да остане на поста.

Той и вътрешният министър Калин Стоянов бяха основните проблеми при неосъществилата се правителствена ротация. 

Вицепрезидентът поиска обяснения от Главчев 

Вицепрезидентът Илияна Йотова във вторник сутринта даде ясно да се разбере, че влизането на Даниел Митов в служебния кабинет, ще има висока цена. 

"Много е сложна ситуацията, но тя е повече сложна за цялата страна. Тук не става въпрос за отговорността на една или друга институция, а отговорността пред всички български граждани и за съжаление, този служебен кабинет, поне засега, не издържа изпита. Ако, действително, се окаже, че това е кабинет - неслужебен, т.е. не независим, а партиен, подозренията ще стават все по-големи", каза Илияна Йотова.

"Честното отношение тук е да излезе министър-председателят и да отговори на всички ваши въпроси не с изявление на пресцентровете, а с една подробна и задълбочена пресконференция, за да не остават никакви съмнения в нас, българските граждани", добави тя.

Истинските мотиви за смяната на Стефан Димитров, който за последно бе посланик в Черна гора, не са публично ясни, но според неофициална информация става въпрос за затруднена комуникация около формирането на българската позиция за нападението на Иран срещу Израел в нощта срещу неделя.

В понеделник Стефан Димитров участва в конференция в София за Украйна и сигурността в Черно море, която се проведе в рамките на международната "Кримска платформа". След това той се срещна и с помощник държавния секретар по европейските и евразийските въпроси на САЩ Джеймс О'Брайън, като от МВнР излязоха с лакононично съобщение за срещата.

Стефан Димитров, който за последно бе посланик в Черна гора, зае поста само преди няколко дни, след като в последния момент замести предложения по-рано дългогодишен консул в Австрия Ивайло Ценов

Той пък се оказа слабо познат както за дипломатите в София, така и за тези във Виена.

Сега Илияна Йотова оцени високо качествата на Димитров, който се познава с президента Румен Радев. Именно той в края на 2022 година го назначи за посланик в Черна гора на мястото на Меглена Плугчиева.

 "Той е бил на работа и в Германия, сега е в Черна гора, много инициативен, с много добри позиции. Не зная какво точно се е пречупило във виждането на господин Главчев по този въпрос и защо той си го е променил за ден и половина. Нямам отговор на този въпрос, затова казвам, че той дължи тези отговори на всички нас“, допълни вицепрезидентът и отбеляза, че президентът Румен Радев ще решава дали да утвърди предложената рокада.

"Мотивите, които бяха представени за един министър на ден и половина, не ми звучат сериозно", казатя.

"Очаквах много кризи в този служебен кабинет, но не толкова бързо. Това е естествен резултат от новите текстове в Конституцията, които всеки път ще произвеждат нови и нови кризи. Този служебен кабинет засега не издържа изпита, а премиерът дължи отговори на всички нас", каза Йотова.

Тя работи в строга координация с президента Румен Радев и досега практиката е показала, че не си позволява позиции извън неговото мнение. 

Промените са в ръцете на Радев

На този фон преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова посочи, че няма срок, в който президентът да издаде указ за промяна в състава на служебния кабинет, а Димитър Марков, директор на правната програма на Центъра за изследване на демокрацията, описа ситуацията като навлизане в "сивата зона".

"Въпросът е предварително уточнен преди да бъде оповестено предложението, за да може президентът да даде предварително съгласие. Възможно е и без съгласието на президента, но тогава може да се стигне до по-сериозен проблем - министър- председателят да бъде сменен. Според мен обаче президентът е бил уведомен и рамките на днешния ден или утре ще издаде указ", каза доц. Наталия Киселова.

Тя припомни, че при назначаването на служебното правителство Радев каза, че няма да има съучастие във формирането на този кабинет.

"По тази причина той няма да тръгне да прави обструкции и да забавя. За да може (Румен Радев - бел.ред.) казва през цялото време: "Тази процедура я оспорих в Конституционния съд, според мен тя е противоречаща на конституцията и порази тази причина аз под никаква форма няма да се включа в последващото ѝ развитие", каза тя.

Киселова припомни, че при съставянето на служебния кабинет от ГЕРБ са подчертавали, че нямат свой представител в правителството, но с включването на Митов от партията официално стават активен участник в него. 

Тя подчерта още, че няма пряка забрана участник в служебния кабинет да е и кандидат за депутат, но би било проява на лош вкус.

"Влизаме в сивата зона"

"Влизаме в сивата зона. Президентът винаги може да направи персонална промяна в Министерския съвет и с това проблемът да се реши. Въпросът е, че ако той откаже по една или друга причина, реално няма никаква разпоредба в българското законодателство, която да казва какво да се прави", коментира от своя страна Димитър Марков, директор на правната програма на Центъра за изследване на демокрацията.

"Няма норма, която да задължи президента да освободи съответния човек", обясни Марков пред БНР. 

"Оттук нататък ще видим екзотични предложения - коя друга разпоредба евентуално би могла да се приложи. Най-вероятният казус, който може да се получи, е президентът, ако е решил да откаже, просто да не издаде указ и лицето си остава на поста", добави Димитър Марков. 

Другите реакции

След обявеното от Главчев намерение да направи Даниел Митов външен министър, Лена Бориславова от ПП-ДБ попита иронично във Фейсбук "Това сега какво беше" и даде три възможни отговора: 

"А/ на Главчев му е скучно вечер;
Б/ Вече дори не се крият;
В/ по-лошо: мислят си, че демонстрират мъжката тежка дума на Бойко за пред електората??"

"На кого и в какво качество лидер на партия предлага и преговаря за кадровите назначения в служебния кабинет, който трябваше да проведе честни избори равно отдалечен от всички партии!? Някой има ли още съмнения чий е този уж служебен кабинет?  Току-що Борисов призна, че е негов. Редил го, договарял го е, нарежда му, заплашва. Този човек е в основата на задкулисието и паралелната власт в България. Виновни за завръщането му са ПП-ДБ. Нека тези, които искаме да се сложи край на този модел на управление, се обединим и го прекратим", написа лидерът на БСП Корнелия Нинова малко преди Главчев да предложи смяната.