Хирург, който е задържан преди години за притежание и разпространение на детско порно, е временно отстранен от работа в болницата в Ямбол. Причината – д-р Артур Полшиков опитал да убеди млада жена, че е необходимо да ѝ направи гинеколкогичен преглед, за който той няма право.

По случая вече е назначена извънредна проверка от изпълнителния диркетор на ИА „Медицински надзор“ (ИАМН) Иванка Динева. Това се случва веднага след публикуването на разследването на GlasNews, в което 24-годишната жена, която не желае да разкрие самоличността си, споделя за случилото се в МБАЛ "Свети Пантелеймон" - Ямбол".

Младата жена постъпила в Спешното отделение със силни болки. Споделя, че д-р Полшиков я е приел, след което ѝ поставил поредица инжекции и заявил, че момичето има бактерия. Поискал да направи гинекологичен преглед. Жената отказала с аргумента, че той е хирург, а не гинеколог. На другия ден отново постъпила в Спешното отделение, където същият лекар отново опитал да направи подобен преглед.

„Ти легнеш кушетка, събуеш гащи. Аз бръкна вида“, казал д-р Полшиков на младата жена.

Ямболската болница излезе с изявление, че е разпоредена вътрешна проверка и свикана комисията за Медицинска етика и Деонтология към ЛЗ. „Считано от 15.04.2024г. Д-р Артур Полшиков е временно отстранен от работа до приключване на проверка. Държа да подчертая, че от назначаването му до днес срещу д-р Артур Полшиков в Лечебното заведение няма постъпили официални жалби. Въпреки това, ръководството на „МБАЛ"Свети Пантелеймон"-Ямбол"АД намира за необходимо случаят да бъде изяснен и категорично се обявява срещу каквито и да е нарушения на медицинските стандарти.“

Д-р Артур Полшиков е руски гражданин, завършил медицина в Тверската медицинска академия в Руската федерация. Според източници е работил в няколко болници в различни градове в страната ни – Плевен, Враца, Павликени.

През 2016 г. е назначен на работа като специализант в Хирургичното отделение в болницата в Добрич. През 2020 г. е задържан при акция на ГДБОП за притежание и разпространение на детско порно. Службите засичат, че от IP-адрес от добричка болница се теглят и разпространяват файлове със сексуална експлоатация на деца – на видима възраст под 14 години.