А отзад – сметище

Станислава Станоева

Еха, Силвестър Сталоун рекламира страната ни. Че и Антонио Бандерас, Ейдриън Броуди, Джейсън Стейтъм, Салма Хайек... И още куп режисьори и продуценти. Е, нищо, че Силвестър Сталоун казва „България е мястото" на фона на разкопано поле, приличащо на нерегламентирано сметище с димящ завод на хоризонта, сякаш зад Рамбо е настъпил апокалипсисът. Яко двусмислено, но пък го казва Роки или пък друг някой екшън герой на Бат' Слай. Те, бъдещите наши туристи, ще го преживеят някак си.
Видеото, което уж рекламира България, представено от Министерството на туризма,  разбуни духовете. Или по-скоро извади духовете от бутилката. И проблемът не е единствено в това, че кадрите са мрачни, безсмислени, дори на места отблъскващи.
Ако сте имали възможността да изгледате въпросното видео, най-вероятно на всички са направили впечатление потискащите кадри, които в 99% се отнасят само и единствено до София. Съгласна съм, че това е нашата столица, но нима това е България? А къде са нашите прекрасни планини, морето, Пловдив - най-старият жив град на 8,000 години, прекрасните ни подбалкански градчета, къде са археологията, паметниците, красивата ни природа?
Ако излезем от рамките на това видео като реклама на България, този клип е прекрасен в рекламирането на страната ни като място за снимане на филми. И като нищо друго. И тук отново проблем. Поздравления към  „Ню Бояна филм студиос", които успяха да се рекламират на гърба на страната ни. И всичко тук щеше да бъде наред, ако тази компания беше държавна. А тя не е. Тя е частна американска компания, която купи филмовите студии на "Бояна" преди години.
Най-странното в случая е, че министър Ангелкова смята този срамен клип за прекрасен пример за публично-частно партньорство, защото за неговото създаване не били инвестирани държавни средства. Най-вероятно тя не е помислила върху факта, че за да се излъчи това видео в различните държави, ще трябват едни пари. Всъщност доста пари.
„С този клип променяме начина, по който искаме да се възприема и промотира страната ни", каза Ангелкова. И добави, че видеото показва тясната връзка между туризма и киното, с което се надявала да привлече още по-голямо внимание.
Министър Ангелкова и изпълнителният директор на филмовата студия Ярив Лернер са подписали Споразумение за партньорство, по силата на което всички права се прехвърлят на Министерството на туризма и видеото може да бъде използвано безвъзмездно за популяризиране на възможностите за туризъм в страната ни. Е, то оставаше и пари да поискат. Не стига, че рекламират себе си, но ще яхнат и държавата, та клипът да ги популяризира навсякъде, където може.
Ще си кажете - на харизан кон зъбите не се гледат. Но практиката неведнъж е доказала старата истина, че евтиното винаги излиза много солено.
Клипът, в който Роки нокаутира цялата държава, е поредният скандал в опитите на Министерството на туризма да рекламира България по света. През 2013 г. новото туристическо лого на България взриви обществото, тъй като за него бяха броени 1,4 млн. лв., а след това се оказа, че е било почти изцяло копирано от други лога, познати отдавна в Киргизстан и други краища на света.

По данни на Министерството на икономиката от 2011 г. насам за рекламиране на страната ни като туристическа дестинация са били похарчени над 25 млн. лв. А от година на година туризмът ни се срива все повече. Защото често страдаме от мъките на пиара. А те са същите като онези с белия лист - не идват от ръката, а от главата. Като е празна, няма какво да роди.