Митрополит Николай

Живеем в сложно време, под страх от злото, което заля цяла Европа, и за което като че ли предчувстваме, че скоро няма да си замине. За вярващата душа страх няма. Вярващият в Бога не се страхува от нищо освен от справедливия Божи съд. Само вярвай, казва Иисус Христос, и ще се спасиш. Няма да се уплашим от ужасите, за които чуваме всекидневно по радиото и телевизията и четем по вестниците и в интернет. Не можем да останем равнодушни, не можем да бъде спокойни пред всичко това, което се случва. Но няма да се уплашим, защото имаме надеждата християнска, която никого не е посрамила.

Само Бог може да ни предпази от меч, от война и от нашествие на другородци. Внушава ни се страх - да се боим за децата си, за живота си, колко е несигурен бизнесът ни, колко всичко е несигурно, та някак тоя народ да бъде уплашен, да бъде мотивиран да напусне пределите на отечеството  си. Той и бездруго невсякога се задържа тук, защото открай време ние сме популярни с това да се срамим да се наречем българи, да се юрнем да търсим Рая, където няма да го намерим. Защото ни казва Иисус Христос: Търсете Царството Божие, а то не е нито в Италия, нито в Испания, нито в Париж, нито в Брюксел, нито в Лондон. Царството Божие е вътре в нас.

В тези несигурни времена, когато треперим да не нахлуят бежанците, които се оказа, че не са някакви бежанци, а са икономически имигранти, за които най-напред Българската православна църква апелира към българската държава да спре да приема бежанци, щяха да ни избият, задето сме се изказали така. Сега се оказа, че и министър-председателят е на това мнение, българският народ е на това мнение и се доказа, че Българската православна църква никога не лъже народа си. А от това най-много се страхуват враговете на България. Да не би българският народ да има упованието на вярата, да застане твърдо на фундамента на 10-те Божи заповеди и да не могат политици и външни стратези да го излъжат. Защото моите наблюдения сочат, че някой има стратегия да улесни народа ни да напусне и да го затрудни да остане в България.

Но Църквата е последната крепост на българския народ. Никой външен интерес не може да я купи и никой частен интерес не може да я продаде. Защото тя е Божия църква. И докато има Православие, ще има България. Ако няма Православие, няма да има България. Но Православие има.