Вече повече от седмица не е ясна причината за смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Тялото му не е предадено на неговата майка и съпругата му. Всъщност, в Русия има закон, който позволява на властите да не предадат тялото на роднините и да го погребат без да им кажат къде. Варварска държава, варварско управление и народ, който изглежда, че в мнозинството си подкрепя диктаторския режим на Владимир Путин. Но иначе спирките на метрото им били като музей, разказва Тъкър Карлсън – онзи бивш водещ от FOX News, който твърди, че е журналист. Докато перфектно изпълняваше ролята на „полезен идиот“ (термин, въведен от Ленин за западняците, които доброволно разпръскват съветска пропаганда) в интервюто си с руския сатрап Карлсън реши да се разходи из Москва. Руската столица безспорно е един от най-красивите градове в целия свят, особено в центъра. Стъпка малко настрани разкрива уродливата картина на комунистическите блокове, с които сме запознати всички.

Лека историческа проверка показва, че невероятно красивото им метро и много от впечатляващите сгради около Червения площад са построени с робския труд на хиляди руснаци, принудени от предишни техни диктатори – от Сталин до днес. Така става в диктатурите – без значение на човешкия фактор или финансовите възможности – режимите хвърлят всичко за проекти на суетата, които да внушават мощ, превъзходство и подчинение. В демократичните държави с пазарна икономика решенията не се взимат еднолично, а проектите се базират на бизнес логика и печалба. 

Карлсън беше впечатлен и от супермаркет в центъра в Москва с ескалатор за пазарските колички. И евтиният и хубав хляб. Според него купил храни за 104 долара, които в Щатите щели да струват над 400 долара. Пропусна да отбележи, че средната заплата в Русия е около 200 долара на седмица. Според държавната агенция ИТАР-ТАСС повечето руснаци харчат над 60% от доходите си за храна. 

А цената на всичкия този „разкош“, който впечатлява Карлсън и дори го „радикализира“, е буквално свободата и човешкият живот. Както доказа случаят „Навални“. Стотици граждани са арестувани, защото са дръзнали публично да покажат своята почит към убития опозиционен лидер. А всеки, който е отишъл да занесе цвете, е влязъл в списък. По-възрастните помнят тези регистри на репресивния комунистически апарат в България и какво следваше, когато веднъж попаднеш вътре. 

И докато свободният свят скърби за Навални, осъденият сексуален насилник и измамник, и обвиняем по още 4 криминални дела Доналд Тръмп реши да се сравни с Навални (а Джо Байдън с Путин). Отвратително и самовлюбено, но все пак е впечатляващо, че Тръмп може да прави аналогии и знае как да използва двоеточие – би му помогнало в гимназиалния тест SAT. Засега обаче има по-сериозни проблеми – откъде да намери близо половин милиард долара – или за да обжалва присъдите по последните две дела, които загуби, или просто да си плати (дори и да обжалва, трябва да внесе сумите по специална сметка на съда, или да намери компания, която да му издаде гаранция за сумата и да плати 10% от нея. Докато обжалва, текат лихви, които са по около 90,000 долара на ден).

Може би затова пусна маратонки и парфюми с неговия лик, които членовете на неговата секта бързо изкупиха. Поне не трябва да се притеснява за десетките, а до края на годината вероятно и стотиците милиони долари, които ще му струват адвокатите – те се плащат от неговите донори, които дават всеки месец по 5, 10, 20 долара от заплатите си в сектантска вярност. 

Повече за това може да прочетете на страница 11.


Ясен 
[email protected]