Средната месечна цена на електроенергията в Европа през август 2022 г. е най-високата в историята поради рязкото повишаване на цените на газа. Това показва проучване на анализаторската компания „Rystad Energy“.

Анализаторът на компанията

Фабиан Ренинген заяви, че цените на електроенергията в Европа са се повишили още повече през последната седмица и вече може да се каже, че август е най-скъпият месец за електроенергия на всички големи европейски пазари.По данни на „Rystad“ рекордът за юли е бил счупен в Италия, Франция, Германия и Великобритания, като италианският пазар е първият, на който средната месечна спот цена е надхвърлила 500 евро за мегаватчас. Освен това цената на едро на електроенергията с доставка за следващата година във Франция и Германия през миналата седмица е надхвърлила 1000 евро за мегаватчас.

Скокът в цените на електроенергията

е свързан със силното увеличение на цените на газа през последните дни. Тази ситуация доведе до активни действия от страна на Европейската комисия. Ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕК смята за необходимо да се направи така, че цените на газа да не оказват доминиращо влияние върху цената на електроенергията на пазара на ЕС.Ренинген ключов въпрос, който трябва да се реши, е разделянето на пазара на газ и електроенергия.Един от вариантите, казва анализаторът, е да се наложи таван на цените, но проблемът в този случай е как производителите на електроенергия ще бъдат компенсирани за своите разходи, когато таванът на цените е по-нисък от производствените разходи за въглища и газ. "Ако цените на газа или електроенергията бъдат ограничени, някои от важните пазарни механизми за балансиране на търсенето и предлагането ще бъдат нарушени", каза още той.