Силен, на моменти бурен вятър нахлу в цяла България още в сряда през нощта. В няколко области стихията нанесе сериозни щети, а във Враца обявиха частично бедствено положение заради пораженията. За сряда в страната бе в сила предупреждение на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за силен южен вятър. В областите Монтана и Враца предупреждението бе за червен код, за пориви на вятъра до 30-35 метра в секунда. За областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, София-област, Кърджали и Хасково предупреждението бе от втора степен - оранжев код, а в останалите 20 области важеше жълт код. Към 18:00 часа вечерта от МВР съобщиха, че екипите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ са реагирали на над 270 сигнала за произшествия, свързани със силния вятър. Към момента 240 пожарникари и спасители работят по 41 сигнала, резултат от динамичната метеорологична обстановка. По-голямата част от сигналите са свързани с паднали дървета и/или клони и части от покривни конструкции, изолации и други, допълват от МВР.

Екипите в София са реагирали на над 250 сигнала

По информация на Столична община, общо 256 сигнала за паднали дървета, клони, огради, ламарини, билбордове са отработили екипите на Столичната пожарна заедно с дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и „Зелена система“ на Столична община. Всички екипи на общината започнаха работа още през нощта по нареждане на кмета на София Йорданка Фандъкова и продължиха през цели ден да се отзовават на сигнали във връзка със силния вятър. От системата 112 са постъпили 510 сигнала, повечето от които за паднали дървета и счупени клони и огради в различни райони на София. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология поривите на вятъра в отделни квартали на столицата са достигнали до 90 км/час. Най-силни са били поривите към 11 часа в южните квартали на града. Заради лошите метеорологични условия четири пътнически самолета бяха пренасочени за кацане в Пловдив, шест към Букурещ, а един – към Солун, заради силния вятър в София. Сигнали за пет произшествия с паднали дървета имаше и за района на Боровец. Служители на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Перник са реагирали на пет случая на паднали клони и дървета на пътните платна, както и на част от светофарна уредба в центъра на областния град. Това съобщиха от пресцентъра на дирекцията и коментираха, че няма пострадали хора и нанесени сериозни материални щети на автомобили и недвижимо имущество.

Частично бедствено положение обявиха във Враца

Още към 10:00 часа днес Кризисният щаб на Община Враца обяви частично бедствено положение заради ураганния вятър. Съобщено бе за паднали и изкоренени дървета, увредени части от покривни конструкции и фасади на сгради, прекъснати електропроводници, счупени витрини и контейнери за битови отпадъци, обърнати химически тоалетни. Има прекъснати електропроводи в кварталите на Враца „Бистрец“ и „Кулата“. Селата Паволче, Челопек, Лютаджик и Бели извор са без електрозахранване, възстановено е захранването на Баница, казаха от Община Враца. По предложение на Кризисния щаб към Община Враца 19 януари бе обявен за неучебен ден за учениците от 1 до 12 клас във Враца. Филиалите на детски градини в селата Бели извор, Чирен, Косталево, Нефела, кварталите “Бистрец” и “Кулата” също няма да функционират заради проблеми с електрозахранването.

Силният вятър разпали сухи треви в Монтанско

В Монтана вятърът бе със скорост 17-20 метра в секунда и пориви на моменти над 20 метра в секунда. На няколко места в областта имаше паднали върху шосетата дървета, които са отстранени своевременно от екипите на пожарната, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. На главния път Е-79 в района на изхода от Монтана за Враца и София дърво е паднало върху движещ се микробус. Паднали върху пътищата дървета са отстранени в село Бързия, на железопътния прелез в село Боровци, на улица „Александровска“ в Берковица, в местността „Чепраза“ край Берковица и на шосето между Вършец и село Спанчевци. Силният вятър в комбинация с човешка небрежност е разпалил няколко пожара в сухи треви и храсти в община Берковица – край село Ягодово са изгорели 30 декара, а край село Замфирово – 40 декара. Пожар е горял и край село Черкаски в община Вършец. От вятъра се е самозапалил комин във Вършец, който е загасен от пожарната.

В Търговище поривите на вятъра достигаха 17 метра в секунда

Поривите на вятъра в Търговищко достигнаха 17 метра в секунда, което се равнява на около 61,2 км/час. Максималните пориви са били през нощта, и днес вятърът продължава да е силен, каза по-рано за БТА ръководителят на Метеорологичната обсерватория в Търговище Красимира Стойчева. Общинските екипи са реагирали на сигнал за дърво, паднало на пътя за село Баячево.

В четвъртък, 19 януари, също се очакват силни и опасни пориви на вятъра

Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Габрово изнесе данни от НИМХ за предстоящ опасно силен вятър за 19 януари. Обявеният червен код важи за областите Габрово, Монтана, Враца, Ловеч и Велико Търново. Предупреждението е за бурен, поривист южен вятър - фьон, с пориви в южните части от областта около 30-35 метра в секунда (108 – 126 километра в час).