Върмонт е щат, в който официално не би трябвало да имате проблем с телефона в джоба си, но оказва се, че устройството често може да загуби обхват и да ви докара главоболия. Мобилните оператори поддържат мита, че осигуряват голямо покритие и редовно изпращат данни, доказващи тази теза, до федералната комуникационна комисия във Вашингтон. Това от своя страна пречи на щата Върмонт да получи пари от правителството за подобряване на интернет инфструктурата, мобилните връзки и въвеждането на нови по-малки играчи на пазара. Затова служители на щатската агенция за публични услуги решили да опровергаят данните на големите телекоми със свои тестове.

Българското приложение
„Проучихме много компании в сферата на тестването на мобилния сигнал, но цените в повечето случаи бяха много високи”, казва Кори Чейс, специалист по телекомуникационна инфраструктура в агенцията за публични услуги на северния щат. „Разбрахме, че можем да ползваме български ап за тестовете от администрацията на Ню Хемпшир, където го ползвали от малка компания за телефони. Така стигнахме до G-Net Trаck Pro. Бях много изненадан, че създателят му Юлиян Бинев ми отговори, когато му писах имейл”, допълва още Чейс. [caption id="attachment_40937" align="aligncenter" width="800"] Апът G-Net Track Pro в действие и създателят му Юлиян Бинев[/caption] G-Net Track Pro e създаден от Юлиян Гьоков Бинев от София. Приложението е за андроид, пуснато е през 2015 г. и е досега е свалено повече от 10 хил. пъти. Безплатната версия на приложението е свалена повече от половин милион пъти. Вариантът за професионалистите има рейтинг от 4.3. Чрез G-Net Track Pro сe измерва нивото, качеството и честотата на сигнала от използваните мобилни клетки и на тези в съседство. Първоначалната версия на програмата била създадена преди повече от 10 години и била за Windows Mobile. „Идеята ми беше да могат да се измерват параметрите на мобилните телефонни мрежи”, разкрива Бинев. В момента той е старши инженер по планирането и оптимизирането на радиомрежите в „Булсатком“. Преди това е работил за „Алкател“ – „Лусент“ и „Вивател“. Има и собствена компания „Gyokov Solutions”. Отначало апът не бил напълно приложим за целите на Чейс и колегите му. „Трябваше да се направят леки модификации, за да може данните, които се извличат, да бъдат съвместими с тези, изисквани от федералната комисия за комуникации, т.е. да бъдат в същия формат“, обяснява специалистът от Вермонт. Българинът предложил да направи нужните промени и тестовете били извършени. Въоръжен с шест мобилни телефона, на които е бил зареден G-Net Track Pro, Кори Чейс обикаля из Върмонт (по основните магистрали) в продължение на два месеца и изминава близо 7 хил. мили, или 11 хил. километра. В движение апът в телефоните, поставени в картонена кутия на предната пасажерска седалка, засичал скоростта на зареждане на данни на всеки 350 метра. Това спестило много време на Чейс, защото с други приложения той трябвало да спира всеки път да прави замервания.
Резултатът
Резултатът от получените данни от приложението на Бинев е съставяне на интерактивна карта на мобилните услуги, достъпни за гражданите в отделните райони, и сравняването им с данните на телекомуникационните компании. Освен това станало ясно къде тези компании обявяват, че осигуряват покритие, а това не е така. Информацията вече е изпратена до федералната надзорна комисия за комуникациите. Това ще помогне на нови или по-малки оператори евентуално да започнат да доставят на хората нужните мобилни услуги и високоскоростен интернет, след като получат разрешение от правителството и финансови помощи за стимулиране.