В България бежанците са в безопасност от снайперистите, бомбите и танковете, но жалкото съществуване в най-бедната страна членка на ЕС, която не може да им осигури дрехи, храна и медикаменти и дори достатъчно легла, не е нещото, заради което тези хора са рискували живота си, прекосявайки планините. Сирийските бежанци в България де факто носят послание към европейските лидери, които отложиха дискусиите за цялостната политика по предоставяне на убежище на бежанците за идния юни и които се надяват, че двата милиона сирийски бежанци ще си останат в Турция, Йордания и Ливан.

Но България доказва противното. Сирийската война изглежда нескончаема и хората искат по-постоянни жилища от палатките в пустинята. Близо 8,000 мъже, жени и деца пристигнаха в България досега, което е с 2,000 повече в сравнение с мигрантите от миналата година. И тези хора не планират да се устроят тук. Бежанците споделят, че няма начин да останат в България, защото условията са лоши - искат да стигнат Германия или Австрия. Че условията са лоши, се вижда на пръв поглед в който и център за бежанци да надникне човек - санитарните възли не са поддържани и могат да са източник на зарази, питейната вода или липсва, или се подава в определени часове, често няма ток, нито топлина. Храната е оскъдна, медикаменти за болните също няма.

Според европейските закони страните членки трябва да гарантират достоен стандарт на живот на хората, които търсят убежище. Спането на походни легла заедно с още 50 души в една стая не изглежда да предлага много достоен живот. А жените от консервативни мюсюлмански семейства трябва да споделят стая с мъже, които не са техни роднини. Някои хора спят на одеяла на твърдия под в коридора. България сега се е присъединила към Малта и Италия в искането за европейски пари за бежанците, чийто брой се очаква да достигне най-малко 11 хил. до края на годината. Европейски представители казват, че спешни средства и логистична подкрепа ще бъдат на разположение, но добавят, че тези страни трябва сами да изпълнят международните и европейските си задължения относно предоставянето на убежище.

Призивите за повече човечност от страна на европейските правителства достигнаха пик миналия месец, когато 330 сомалийски и еритрейски емигранти се удавиха край бреговете на Италия, докато се опитваха да стигнат Европа. Седмица по-късно дузина сирийци загинаха при същите обстоятелства между Малта и Италия.

Правозащитните организации искат ЕС да предостави повече законови начини за търсещите убежище да намерят безопасно място, без да рискуват живота си. Но сега, когато се очаква антимиигрантските партии да се представят добре на изборите за Европейски парламент през май догодина, има малък апетит за подобни дебати. Правителствата вместо това укрепват границите си.

Една от причините сирийците да идват в България по 100 на ден е, че Гърция през миналата година издигна бариера по по-голямата си част от границата си с Турция. Сега България прави същото. Това означава, че бягащите сирийци ще трябва да намерят друг път към Европа и най-вероятно това ще е опасно плаване по море.

Шарлот МакДоналд-Гибсън, ,,Индипендънт"