За първи път след трагичния инцидент от 4 май виждаме Виктория (вляво) – с шина на врата и гипсиран крак

Българката, която пострада при цирковия инцидент в Роуд Айлънд, е наела една от най-големите адвокатски кантори, които специализират в делата за трудови злополуки и обикновено печелят милиони за клиентите си.

Виктория и още шест от момичетата са решили да търсят правата си, но все още не е ясно кого ще съдят.

За първи път от инцидента на 4 май видяхме и чухме Виктория. Макар и на английски. Тя започна с думите: "Moето име е Виктория Медейрос. Родом съм от България." Виктория беше с шина на врата и с ботуш на левия крак след счупванията, преживени по време на инцидента. "Преди около месец животът на тези млади жени и на още четири други бе променен завинаги. По това време те изпълняват номер в цирка на около 7 метра над земята и карабинерът, който ги поддържал, се счупва", каза един от съдружниците в адвокатската кантора "Клифорд Лоу" Майкъл Кързак.

Адвокатите провеждат свое разследване за причините за инцидента, но все още нямат достъп до карабинера, който се е счупил. Според информация на местните власти тогава причината за инцидента е счупена Д-образна скоба, която държала цялата платформа във въздуха. Общо осем акробати пострадаха, когато "човешкият полилей, на който се държаха само за косите си, падна по време на представление на "Ринглинг брадърс" в Роуд Айлънд на 4 май.

Фаталният номер е измислен от Виктория и нейния съпруг - бразилеца Андрей Медейрос. Той е кръстен и на тях - „Косите на Медейрос", защото момичетата се държат във въздуха само на косите си.

„Трагичните обстоятелства онзиден оставиха всяка една от тези млади жени с ужасни физически и психически травми, които ще ги преследват дълго", добави Кързак. След това момичетата, които присъстваха на пресконференцията, разказаха през сълзи личните си истории. 

Засега обаче адвокатите не казват срещу кого биха завели дело за инцидента. Възможни опции са „Ринглинг брадърс" заради липса на контрол, или фирмата, произвела счупената скоба. Друга възможност е щатът Роуд Айлънд заради недостатъчен контрол.
Адвокатската кантора „Клифорд Лоу" е базирана в Чикаго и специализира в големи дела, които обикновено завършват с милиони долари обезщетения. Основателят й Робърт Клифорд многократно е получавал наградата „Адвокат на годината". Годишно фирмата печели над 100 милиона долара от дела за обезщетения в резултат от трудови злополуки или лекарски грешки.
Лечението на осемте акробатки също ще продължи дълго и ще струва скъпо. Но животът им никога няма да бъде същият. "Учим се как да вървим отново, да използваме раменете, ръцете и вратовете си в дългите часове на всекидневни физически упражнения", сподели Виктория. Тя претърпя три операции, има метална шина във врата и в момента е в рехабилитационен център. "В сряда е 35-ия ми рожден ден, никой от нас няма да празнува", казва Виктория.