Още една българска следа ще има и на втория полуфинал на конкурса Евровизия 2023. 

След успеха на чешката дамска група VESNA  с участието на българката Танита Янкова, която вече се класира на финалите, в четвъртък вечерта на сцената в Ливърпул  ще излезе и певицата Бланка, която ще представи Полша, но е наполовина българка. Тя ще изпълни песента "Solo".

Българските зрители ще могат да подкрепят Бланка в онлайн гласуването по време на шоуто. Освен Полша във втория полуфинал ще вземат участие Дания, Армения, Румъния, Естония, Белгия, Кипър, Исландия, Гърция, Словения, Грузия, Сан Марино, Австрия, Албания, Литва и Австралия.

Водещи на шоуто ще бъдат звездата от сериала Ted Lasso - Хана Уодингам, певицата Алеша Диксън, украинската рок звезда Джулия Санина, както и едно от най-известните лица на британската телевизия - Греъм Нортън.

Артисти от 16 държави ще вземат участие в шоуто,

а 10 от тях ще продължат към големия финала на 13-и май. 

23-годишната полска певица Бланка Стайков е дъщеря на майка полякиня и баща българин. По думите ѝ, нито един от двамата ѝ родители не се е занимавал с музика. 

На 13-годишна възраст излиза първият ѝ сингъл - "Strong Enough".

През 2021 г. тя участва в полското риалити Top Model, по време на което реализира и втория си сингъл "Better". На следващата година сключва с договор с Warner Music Poland и издава и "Solo".