31-годишният Ивайло Иванов се бори за живота си в болница в чикагското предградие Парк Ридж, след като кола го удря при нелеп инцидент в понеделник вечерта. Полицията е задържала 25-годишния Станимир Дойчев заради удара и до ранните часове в сряда продължаваше да разпитва свидетели на случилото се, за да нареди пъзела и да намери отговор на въпроса: „Защо?"

Всичко започва в понеделник вечерта, когато Ивайло и негови приятели са на популярния бар за крилца и бира „Rog's" в предградието Шилер парк. Към тяхната компания се присъединява и Станимир Дойчев, който преди това се забавлявал със свои приятели в „Еклипс" (бившето „Мангос"). Според разкази на свидетели всички били в отлично настроение, разговаряли и се смеели.

Нещо обаче се случва на паркинга пред заведението. Станимир се качва на своя „Лексус", завърта гуми и блъска паркиран „Джип Гранд Чероки". Колата отскача и удря Ивайло. Момчето е откарано в болница с черепно-мозъчна травма и до редакционното приключване на броя беше в кома, а лекарите не даваха повече от 5% шанс да оживее.

Пред следователите Станимир казва, че загубил контрол над своята кола. Полицейските маркери по пътя показват голямото пространство, на което се е разиграл инцидентът - от паркинга до улицата пред бара.

След катастрофата Станимир се прибрал, обадил се на свой приятел, че си ляга. Около 2 часа след полунощ на вратата му чукат полицаи от Шилер парк, които го арестуват. Преди това обаче на профила му във Facebook се появява следния статус: „Готино е да удариш колата на някого, докато е паркирана. Наистина харесвам предницата си... прее**на?

Надявам се да умреш, лайнар."

Странно във вторник вечерта този статус, както и предишното чекиране на Станимир в „Еклипс" изчезнаха от профила му. По това време той беше в ареста на Шилер парк, а криминалистите коментират, че съзнателното изтриването на статуси, които може да са част от доказателствения материал, е углавно престъпление. Освен това от Facebook ще възстановят всичко изтрито и ще го предоставят на полицията при поискване.

Свидетели разказват, че

всичко станало заради момиче

Вероника Пашева и нейният приятел Станислав Ангелов също били заедно с Ивайло в „Rog's". Момичето също е пострадало леко при инцидента. До сряда сутринта разследващите все още не знаеха дали случилото се е нещастен случай, при който Станимир е искал да се изфука със скъпата си кола, или е резултат от спречкване заради Вероника. Уточняването на този детайл ще даде и яснота какви обвинения ще бъдат подвигнати срещу българина.

Гаджето на Вероника Станислав е бил колега на Ивайло в пицарията „Sarpino's". Според мениджъра там Васил Вълков Ивайло е бил тих и скромен колега и приятел. „Много добър човек, много възпитан. Всеки, който го познава, би потвърдил, разказа през сълзи Вълков. - Никога с никого не се е заяждал, не е влизал в пререкания. Просто това беше шок за всички това, което стана."

Роденият в Разград Ивайло е бил в САЩ от около 4 години според друг негов приятел, с когото били съквартиранти. Рядко излизал. „Цяла нощ съм плакал, до 10 часа сутринта", сподели момчето, но не пожела да си каже името.

„Бог ни спускна ангел тук и дано не си го вземе обратно

Това мога да кажа."

Полицията е уведомила майката и сестрата на Ивайло, които са в България. Репортер на BG VOICE видя за малко момчето в интензивното отделение, след като излезе от операция. Той беше в кома и прикачен към апарити, които поддържаха живота му. Лекарите не са оптимисти за неговото възстановяване.

 Във вторник семейството на родения в Елхово, Ямболско, Станимир бяха наели адвокат Иво Чернев да защитава сина им. Той отказа коментар, преди официално да бъдат повдигнати обвинения срещу клиента му. Ако не бъдат доказани умисъл и мотив, срещу Станимир ще бъдат повдигнати обвинения за безразсъдно шофиране с утежняващи вината обстоятелства и напускането на инцидент, при който е причинена травма. И двете са углавни престъпления, като максималната обща присъда за тях е 10 години.