Българинът описва премеждията си в голяма международна компания, за да вдъхне увереност на други в подобна ситуация

Ние, българите, често се оплакваме от системата, но рядко въставаме срещу нея. За човек, отрасъл в България, Калоян Печевски бързо придобива освободеното мислене, което имат хората в тази страна. Затова, когато е уволнен, българинът решава да се бори за правата си, а след това и да опише всичко в книга.

„Modern Economics - Corporate-ly Transmitted disease" разказва за един различен край на американската мечта. В родината Калоян завършва бакалавър по английски с японски и бизнес администрация във Велико Търново. В Щатите пък довършва започнатото с магистър по бизнес администрация и специализация в сферата на счетоводството. Амбициран да работи по специалността си, той се обръща към агенция за намиране на работа и започва в компания за милиони долари. На теория всичко звучи добре до момента, в който българинът забелязва една и съща тенденция за допускане на грешки в работния процес. Като човек, чиято работа е да докладва тези грешки, Калоян се обръща към своя мениджър. Седмици по-късно съмнителните грешки продължават да бъдат допускани. Тогава, както е по правило, българинът се обръща към по-висока инстанция. Резултатът остава отрицателен.

В този момент нашият сънародник решава да се обади на горещата линия на компанията и да докладва за нередностите, като не остане анонимен въпреки съмнението, че може да бъде уволнен. „Трябваха ми три месеца, за да взема това решение" - казва Калоян. Три месеца, за да прецени, че няма да се примири с това, което според него е нередно. От компанията реагират, като го уволняват под предлог, че е бил груб с един от мениджърите си, от агенцията за намиране на работа пък му казват, че е прескочил хора във фирмената йерархия. Истината за Калоян е, че той решава да съобщи истината и това му коства позицията. „В един момент не можеш да работиш някъде, опитваш се да правиш нещо и някой да те смачква." Изборът в този случай би бил да си затвориш очите - нещо, което мнозина биха предпочели с цената на това да продължават да получават заплата. Калоян обаче избира да рискува, да послуша съвестта си и да се бори. След няколко месеца на срещи с адвокати българинът разбира, че до споразумение с фирмата няма да се стигне. И за да не се обезсмисля постъпката му, той пише книга. „Мисля, че мога да помогна на хора, които си търсят работа, на хора, които мислят да се връщат на училище, какво ги чака след това. Да ги подготвя за корпоративна Америка." Изданието съдържа истински е-мейли от кореспонденцията на Калоян с компанията. „Modern Economics" може да поръчате оналйн в Amazon, а самият автор се надява тя да стигне и до щандовете на някои книжарници.