България може да не получи никакви средства по Плана за възстановяване и устойчивост през тази година заради забавяне на законодателни поправки в съдебния сектор и заради реформите в енергетиката. Това обясни вицепремиерът Атанас Пеканов по време на конференция, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и в. "24 часа". "По механизма за възстановяване и устойчивост пари ще има само, когато има резултати. Ние внесохме в парламента 14 законопроекта - само три бяха приети", посочи служебният вицепремиер, цитиран от БНТ.

Надявам се в последните дни на този парламент да бъдат гледани законите за реформите по отношение върховенството на закона и за механизма за отчетност на главния прокурор. Това от години се казва на България, а ние не го правим. Темата беше придвижена от министъра на правосъдието Крум Зарков в Народното събрание. Тези закони трябва да ги приемем, защо те ще ни помогнат и за приемането ни в Шенген, каза още Пеканов.

Атанас Пеканов отказа да коментира дали ще остане в следващ екип на служебно правителство. "Нека да видим и да не спекулираме, в следващите дни ще разберете всичко", посочи той в отговор на този въпрос.