Дроновете, с които днес Русия атакува Украйна, вероятно са излетели от западната руска Брянска област, което означава, че Кремъл вече разполага с втора площадка за доставяните от Иран безпилотни летателни апарати, заяви британското министерство на отбраната, цитирано от агенция ДПА. Досега дроновете излитаха само от южната руска Краснодарска област, като площадката там се използва от средата на декември.

"Втората площадка за дронове даде на руснаците допълнителна отправна точка за атаки, която е по-близо до Киев", се казва в доклада, написан въз основа на констатации на британското разузнаване.

Украйна заяви, че 11 от 14-те дрона, с които е била атакувана днес, са били свалени. Девет от тях са били прехванати от украинските системи за противовъздушна отбрана в близост до Киев, съобщава БНР.

Останалите три дрона са били насочени срещу обекти в Южна Украйна. Това е първото руско нападение с този тип безпилотни летателни апарати от 15-ти февруари насам. Британското министерство на отбраната предполага, че това може да се дължи на изчерпване на доставените от Иран дронове.