Боен кораб на американския военноморски флот е свалил произведен в Иран дрон, който е бил пуснат от йеменска територия, контролирана от бунтовниците хуси, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на Централното командване на САЩ. Агенцията посочва, че това е поредното отбранително действие на американската армия в региона в рамките на последните седмици.

Вашингтон разпореди висока степен на тревога по отношения на действията на поддържаните от Иран военизирани групировки на фона на нарастващото напрежение в региона покрай конфликта на Израел и проиранското радикално палестинско движение "Хамас".

Дронът е бил свален от ескадрения миноносец (разрушител) "Карни", гласи публикацията на Централното командване на САЩ в социалната платформа "Екс".

"Макар и намеренията да не са известни, безпилотният летателен апарат е летял право към кораба" се казва в изявлението, в което се добавя, че в този момент "Карни" е съпровождал два кораба, единият от които е носил военно оборудване, предназначено за региона. Уточнява се, че няма пострадали от екипажа, нито повреди по военните плавателни съдове.

Ройтерс припомня, че миналия месец американски военен кораб е прехванал четири крилати ракети и 15 дрона, съответно изстреляни и пуснати от територията на Йемен по посока на Израел от проиранското йеменско движение на бунтовниците хуси. Американският военноморски флот има значително присъствие в Близкия изток покрай конфликта Израел - "Хамас", отбелязва още световната агенция.