Въоръжен дрон атакува военновъздушната база "Харир" в Ирак. В обекта има разположени американски военни, съобщиха два източника на Ройтерс от областта на сигурността.

Засега няма данни за жертви и разрушения.

Отговорност за поредното нападение срещу база с американски военни на иракска територия пое групировка на име "Ислямска съпротива в Ирак" и добави, че е атакувала базата "Харир" с два дрона.

 Това се случи, след като в посолството на САЩ в Багдад завиха сирени за тревога за възможно нападение, предава БТА.

Звукът от тях огласил дипломатическата мисия снощи, казаха няколко души, намиращи се в строго охраняваната Зелена зона в иракската столица. Няма сведения за паднали снаряди или жертви.

Засега дипломатическите представители на САЩ и иракските власти не са отговорили на запитванията за коментар.

Американските и международните сили, разположени в Ирак и съседна Сирия, са в повишена бойна готовност с оглед на десетките нападения, които бяха извършени срещу базите им през последните седмици след избухването на войната между Израел и "Хамас".

Според официалните представители на САЩ повечето от атаките не са поразили целите си поради силната отбрана на военните обекти. Те обвиняват за нападенията групировки, подкрепяни от Иран.

Отговорност за много от тях пое организацията "Ислямска съпротива в Ирак". Тя заяви, че те са извършени в отговор на подкрепата на Вашингтон за Израел във войната срещу "Хамас", в която според преставители на палестинските здравни органи са загинали над 10 000 души, 40 процента от които деца.

Иракският министър-председател Мохамед ас Судани обеща да преследва виновниците за атаките, включително за тези, извършени срещу три бази в страната му, в които са разположени военни съветници от международната коалиция. Сред базите, станали мишени на нападения, се оказаха "Айн ал Асад" в Западен Ирак, военна база край международното летище в Багдад и "Харир" в Ербил.