Според осведомени лица Apple Inc. възнамерява да проведе събитие на 7 септември, за да представи серията iPhone 14, с което да пусне в продажба най-новата версия на продукта, който генерира повече от половината от продажбите на компанията.

Новите iPhone-и ще дадат старт на натоварения есенен продуктов сезон, който ще включва и множество нови Mac-и, iPad-и от нисък и висок клас и три модела Apple Watch, съобщи Bloomberg .

Apple обновява своя водещ продукт в несигурен момент за индустрията. Продажбите на смартфони започнаха да намаляват, тъй като потребителите се борят с инфлацията и нестабилната икономика. Но Apple изглежда се справя по-добре от своите конкуренти: iPhone се продаваше добре през последното тримесечие и компанията сигнализира на доставчиците, че не предвижда спад в търсенето.

Базираният в Купертино, Калифорния, технологичен гигант обикновено обявява и други продукти заедно с iPhone, включително най-новите часовници Apple Watch. Компанията обикновено пуска новия iPhone в магазините около седмица и половина след представянето му и се очаква Apple да се придържа към този модел и тази година. На някои служители в магазините за продажба на дребно е казано да се подготвят за пускането на голям нов продукт на 16 септември.

Apple поскъпна с почти 1 % до 174,54 долара по време на търговията в Ню Йорк. Акциите остават със спад от 2 % тази година, въпреки че през последните месеци се възстановиха от много по-дълбоки спадове.

Компанията възнамерява да излъчи събитието онлайн - вместо да провежда лична среща - продължавайки подхода, който възприе в началото на пандемията. Представянето на Apple е изключително полирано и служителите вече са започнали да записват сегментите на презентацията през последните няколко седмици, съобщи Bloomberg News.

Говорителка на Apple отказа да коментира времето на събитието. Като се има предвид, че до обявяването остават още около три седмици, плановете на компанията може да се променят, но Apple обикновено представя най-новите iPhone-и през първата половина на септември.

Компанията проведе последното си събитие през юни, за да обяви следващия си набор от софтуерни актуализации - iOS 16, iPadOS 16, watchOS 9 и macOS Ventura - и покани пресата и разработчиците в кампуса си, за да гледат видеозапис от презентацията. Това събитие беше част от бавното връщане на Apple към по-нормални операции, което включваше и завръщане в офиса.

В понеделник компанията съобщи на корпоративния си персонал, че от 5 септември, два дни преди планираното обявяване на продукта, ще трябва да работят лично три дни в седмицата.

Стандартният iPhone 14 ще изглежда подобно на iPhone 13, въпреки че компанията ще премахне 5,4-инчовата "мини" версия и ще добави модел с 6,7-инчов екран. Това ще отбележи първия път, когато Apple пуска на пазара непрофесионален iPhone с дисплей с такъв размер.

Компанията планира по-големи промени за линията iPhone 14 Pro. Apple ще замени изреза за предната камера, известен като прорез, с отвор във формата на хапче за сензорите за Face ID и зона с размер на дупка за камерата. Това ще даде на потребителите малко повече пространство на екрана. Компанията също така добавя по-бърз чип в iPhone 14 Pro. Междувременно Apple ще запази чипа A15 от iPhone 13 в обикновените модели iPhone 14.

Най-значителните промени в iPhone 14 Pro ще бъдат в системата на камерата, която ще изглежда малко по-голяма за потребителите. Моделите Pro ще се сдобият с 48-мегапикселова широкоъгълна камера заедно с 12-мегапикселови ултракъсофокусни и телефото сензори. Apple планира и подобрения в записването на видео и живота на батерията.

За най-новите часовници Apple Watch, известни като Series 8, Apple ще добави функции за женско здраве и сензор за телесна температура. Стандартните часовници ще изглеждат подобно на Series 7, но новият професионален модел ще бъде насочен към по-спортните потребители. Той ще има по-голям дисплей, здрав титаниев корпус, нови функции за проследяване на фитнес и повече живот на батерията. Компанията планира и нов Apple Watch SE, евтиния си смарт часовник, с по-бърз чип.

През септември ще се появят и iOS 16 - софтуерът, който ще работи на следващите iPhone-и, и watchOS 9 - следващата операционна система за Apple Watch. Компанията планира да пусне и macOS Ventura през октомври заедно с iPadOS, операционната система за iPad. Последният софтуер беше забавен с около месец, отчасти поради грешки, свързани с новата му система за многозадачна работа Stage Manager.

Apple работи по актуализиран iPad от нисък клас с чип A14 и порт USB-C, както и по нови модели iPad Pro с чипове M2 за по-късно тази година. Компанията също така иска да пусне нови Mac компютри преди края на годината, тъй като работи по версии на Mac mini и MacBook Pro с процесори, базирани на M2.