Ирина Дилкинска, бивш главен юрисконсулт на компанията за криптовалута OneCoin на Ружа Игнатова, се призна за виновна в пране на пари и финансови измами, съобщи Дневник в петък, цитирайки прокурора по делото.

Ружа Игнатова и брат ѝ Константин бяха обвинени през 2017 г. от САЩ в организиране на финансова пирамида с цел измами с криптовалута и пране на пари. Печалбата на OneCoin във времето, в което функционира, възлиза на над 4 милиарда долара.

"Дилкинска е улеснила прането на милиони долари незаконни печалби на OneCoin, натрупани чрез схема за многостепенен маркетинг (MLM)", каза прокурорът Деймиън Уилямс. Той добави, че преследването на останалите обвиняеми продължава, "докато всеки обвиняем не бъде изправен пред правосъдието".

Дилкинска е обвинена, че е подпомагане на изпирането и прехвърлянето на 110 милиона долара, придобити чрез измама, към фирма на Каймановите острови. Обвиненията са повдигнати от прокуратурата в Южния окръг на Ню Йорк, а присъдата ще бъде произнесена през февруари 2024 г. Законът предвижда максимално по 5 години затвор за двете престъпления.

През септември съоснователят OneCoin на Карл Грийнууд беше осъден на 20 години затвор в САЩ за измама с помощта на Ружа Игнатова. Той трябва да предаде и 300 милиона долара - неговият дял от печалбата в схемата.

Грийнууд и Игнатова основават компанията заедно през 2014 г. със седалище в София. Година по-късно тя започва да оперира в САЩ. Според разследването създадената от тях валута е била умишлена завишавана. Това е накарало милиони хора да инвестират спестяванията си в нея.

Грийнууд беше задържан през 2018 г. в дома си в Тайланд и беше екстрадиран в САЩ, за да бъде съден. Последните 5 години прекара в ареста. През 2022 г. Игнатова влезе в списъка 10-тима най-издирвани от ФБР в света. За залавянето ѝ е обявена и награда от 250 хиляди долара.

Тя е видяна последно през октомври 2017 г., когато ФРБ губи следите ѝ след полет от София за Атина. Пътуване, определено от американските власти като "необичайно". Те дори имат подозрения, че Ружа се е възползвала от теч на информация, за да избегне евентуален арест. Игнатова оглавява OneCoin до октомври 2017 г.