Колкото и неравна да е битката с природните стихии човечеството продължава да търси средства, с които да им противодейства. Турция проявява интерес след всяко ново земетресение към подобни иновации като противоземетръсните легла, защитните "паник стаи" или сеизмичните изолатори.

Трусовете от 6 февруари отнеха живота

на десетки хиляди хора. Това насочи вниманието към проблема с некачественото строителство. Експертите отдавна алармират, че много сгради, особено тези, строени преди новото хилядолетие, не отговорят на съвременните строителни стандарти и са опасни в случай на силен трус. Поне частично принос за устойчивостта на запазените след трусовете сгради има изобретение, известно като сеизмичен изолаторТакива устройства са били монтирани на няколко болници в засегнатия район, които не са понесли никакви поражения при земетресенията и са се превърнали в убежище за пострадалите, писа "Миллиет". "Сеизмичният изолатор" намалява пет пъти мощта на трусовете. Сезмичните изолатори са проектирани така, че когато бъдат поставени между конструктивните носещи елементи на сградата, увеличават периода на трептене и намаляват разрушителните последици на земетресението. Сеизмичната изолация, която представлява нова технология за Турция, е приложима и във вече построени сгради, което е важен плюс за старото строителство. Минус обаче представлява високата цена. Понастоящем в Турция те са предимно внос от чужбина и струват около 5-6 хиляди долара за брой. Във всяка от оцелелите без никакви щети болници са монтирани стотици изолатори - между 220 и 580.

Земетръсоустойчивата мебелировка

също започва да набира популярност. Тя включва специални легла, маси или кабини за защита при трусове, пишат турски медии.След земетресението в Измир с магнитуд 6,6 на 30 октомври миналата година пенсионираният електротехник Мустафа Дозан, преживял ужаса на труса и мъчителните усилия да спаси себе си и близките си, е създал специална противоземетръсна кабина.Преди бягахме панически навън при земетресение, сега се прибираме в кабината, разказва мъжът.Кабината е с капацитет за четирима души и е с размери 180/180/82 см. Тозан си поставя за цел да увеличи устойчивостта на кабината, така че да издържа тегло до 110 тона. Проектът на турчина, разработен след измирското земетресение, отново доби актуалност след труса в Кахраманмараш. 

Подобни кабини или цели защитни паник стаи

"се радват" и на масово производство в Турция, както и други спасителни средства като  противоземетръсно легло и други видове защитна мебелировка при земетресения, включително маси за хранене и офис бюра. Леглата за защита от земетресения може да се срещнат дори в някои популярни турски сайтове за онлайн търговия. Специализираните в областта търговци обаче предлагат значително по-голямо разнообразие на модели, които могат да се впишат лесно в интериора на всеки дом. Сред артикулите на сайта на фирма за производство на такъв тип мебели има романтични легла с балдахин, легла, облицовани с дърво, и кревати за детска стая. Цените варират от около 3500 до 4700 евро. Защитните кухненски маси и бюрата за офиса и дома са на цена между 2300 и 3500 евро. Противоземетръсна кабина с капацитет за четири човека и размери 180/150/140 см, способна да издържи тегло от 60 тона, се продава за около 7100 евро.       "Подарете противоземетръсно легло на младоженци, помогнете за тяхната сигурност. Превърнете някоя от стаите в дома си в противоземетръсна стая", препоръчва сайтът.