Руската служба на Би Би Си и медията Mediazona потвърдиха самоличността на около 45 000 руски войници, загинали в Украйна от началото на инвазията през февруари 2022 г.

Въпросът за военните жертви е изключително чувствителен и в двете страни. Русия е забранила критиките към конфликта и от 2022 г. насам не са публикувани официални данни.

"Би Би Си, съвместно с Mediazona... и екип от доброволци, успяха да установят имената на 45 123 руски военни, които са загинали във войната в Украйна от февруари 2022 г. насам", се казва в доклада.

В него са включени само имената на войниците, публично идентифицирани в данни от отворени източници - главно некролози - и се предупреждава, че реалният брой на жертвите може да е два пъти по-голям.

"Две трети от загиналите, които идентифицирахме, не са имали връзка с армията преди нахлуването: доброволци, мобилизирани, затворници и новобранци от частни компании", заяви рускоезичната служба на Би Би Си.

След повече от година на изтощителна окопна война, която не успя да донесе териториални придобивки нито за Москва, нито за Киев, Кремъл увеличава броя на изпратените на фронта войници.

Президентът Владимир Путин рядко признава неуспехите на бойното поле, като представя почти двегодишната война като битка за оцеляването на Русия в опит да мобилизира патриотизма.