Отмяната на канадските визи за българи не се случи на 15 март, каквито бяха очакванията, и се отлага за неопределено време.

Преди почти година правителствената пресслужба обяви, че от 2016 г. българите, които са имали виза от Канада в последните 10 години, както и притежателите на визи за САЩ, трябваше да са освободени от кандидатстване за разрешение за пътуване до Канада.

Това се очакваше да се случи на 15 март, когато започна да функционира Електронната система за разрешение за пътуване (eTA) за всички посещаващи Канада. Тя не важи за гражданите на САЩ и притежателите на валидна канадска виза.

От този момент трябваше да отпаднат визите за определени категории българи и румънци и да остане само регистрацията. Това обаче се отлага за неопределено време.

"Няма потвърдена дата за разширяването на еТА. Очаква се това да се случи, когато еТА е напълно функционираща за гражданите, които нямат нужда от виза за посещението си в Канада. Дотогава гражданите на Бразилия, България, Мексико и Румъния все още ще трябва да притежават виза, за да пътуват до Канада", се казва в съобщение на системата.

Пред "Дневник" говорителят на Министерство на външните работи Бетина Жотева поясни, че отлагането е свързано с изразени притеснения от страна на канадски туроператори. Преди около месец те са изпратили писмо до канадското правителство с молба въвеждането на системата еТА да се отложи за след активния туристистически сезон, тъй като промените не са били достатъчно добре известни, не е имало добра информационна кампания и подробностите за системата остават неясни за обществото. Жотева допълни, че се очаква еТА да започне да работи за българските граждани след септември.

Все пак от февруари България и Румъния са включени в програма, наречена CAN+. На притежателите на виза за САЩ и на виза за Канада в последните 10 години им се спестява доказването с документи на финансовото им състояние.