Катаржина Кудлач приготвя закуска с бъркани яйца в изследователска станция на Шпицберген, когато вдига очи и вижда, че има трима неочаквани гости. Шокирана и втрещена, метеороложката веднага предупреждава колегите си, че в полската изследователска станция в Хорнсунд, в южната част на норвежкия архипелаг, надничат женска бяла мечка и двете ѝ малки, които са притиснали носове към прозореца.

Нейните снимки от близката среща показват едната от мечките с лапа на прозореца, а на преден план - настолни игри.

"Този ден бях дежурна, така нареченото дежурство на станцията, когато един човек отговаря за станцията, следи за сателитното радио, готви или чисти", казва Кудлач, която е базирана на станцията от юни, "Докато приготвях закуската, видях от кухнята как нашите величествени гости гледат с интерес през прозорците."

По думите й семейството изглеждало здраво и "само гледало с интерес към прозорците", но екипът решил да изстреля сигнална ракета, за да изплаши мечките.

"Беше прекрасно преживяване, но не трябва да забравяме, че те са диви животни и за тях, а и за нас е по-добре да спазваме дистанция. Те не бяха агресивни. Въпреки това предпочетохме чрез вдигане на шум и изстрелване на сигнален пистолет да ги изплашим".

Даниел Кемпски, ръководител на 46-ата полска полярна експедиция, каза, че често са виждали бели мечки, но животните рядко са спирали да погледнат вътре в изследователската станция:

"Беше невероятно да ги видя толкова близо през този ден, но разбира се, беше и малко стресиращо".

Тази година екипът е видял повече бели мечки от обикновено, добави той. Обикновено има около 20 наблюдения на мечки годишно, но тази година от юни насам са наблюдавани близо 40 мечки и те очакват да видят още повече през последните три месеца.

"Досега не сме наблюдавали явно изтощени индивиди. Тази година вероятно е добра за белите мечки на Шпицберген, защото тук има много морски лед в сравнение с последните години", каза той.