Президентът Джо Байдън почти не е спал, докато пътуваше към Киев по-рано тази седмица, седейки буден, докато неговият вагон със завеси пресичаше военната зона, която оформи толкова голяма част от неговото президентство, пише CNN. Байдън напусна Европа три дни по-късно, след като силно се ангажира отново да подкрепи Украйна, когато тя навлезе във втора година на конфликт, работейки, за да отхвърли съмненията относно дълготрайността на американската подкрепа и директно обвинявайки своя колега в Кремъл за тласкането на континента във война. 72-та часа на Байдън в Украйна и Полша, са сред най-значимите от неговото президентство, кулминацията както на внимателното, изключително секретно планиране от сътрудници на Белия дом, така и на уникалния, поддържан от десетилетия възглед на президента за ролята на Америка в света.

В разговори със сътрудници, чуждестранни колеги и дори по телефона със съпругата си по време на посещението си, Байдън твърди, че пътуването му тази седмица е от съществено значение,

за да покаже на света, че САЩ няма да се колебаят в подкрепата си.

Тъй като Air Force One се завръща във Вашингтон обаче, е трудно да се игнорират задаващите се въпроси, на които посещението на Байдън не даде много отговори: как и кога войната ще приключи, пише news.bg. "Ще продължи да има тежки и много горчиви дни, победи и трагедии", каза Байдън в забележки от градините на Варшавския замък, осветени драматично и претъпкани с многохилядна публика, развяваща знамена. "Но Украйна е подготвена за предстоящата битка. И Съединените щати, заедно с нашите съюзници и партньори, ще продължат да пазят гърба на Украйна, докато тя се защитава." Байдън не е тръгнал непременно на тазседмичното пътуване, за да предостави по-добра картина на края на войната, нито пък активно тласка украинците към масата за преговори с Русия. Всъщност Байдън и неговите помощници не смятат, че руският президент Владимир Путин е близо до търсенето на уреждане на войната, впечатление, само подсилено от войнствената и, според тях, измамна реч на Путин от Москва във вторник.
И все пак под обещанията на Байдън за продължаване на подкрепата за Украйна остава загриженост, споделяна с европейските му съюзници, че войната може да изпадне в задънена улица, тъй като всяка страна вижда малки печалби и загуби без ясна траектория.

Какво следва

Огромният приток на оръжия, боеприпаси и техника, изпратени от Съединените щати и други страни през последните няколко месеца, имаше за цел до голяма степен да помогне на Украйна да осигури печалби на бойното поле, които биха могли да укрепят позицията й на маса за преговори, която предстои да бъде определена с Русия. Има постоянни опасения за това как Украйна използва тези ресурси сред някои американски и европейски служители, които насърчиха украинския президент Володимир Зеленски да се съсредоточи върху планирането и провеждането на пролетна контраофанзива, вместо да води битка на множество фронтове, някои с по-малко стратегическо значение от други. В разговора си при закрити врата в Киев в понеделник Байдън и Зеленски "прекараха време в разговори за следващите месеци, по отношение на бойното поле и това, от което Украйна ще се нуждае по отношение на способностите, за да може да успее на бойното поле", според Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, един от малкия брой помощници, които придружаваха президента при тайното му посещение в Украйна. Показателно е, че Съливан каза, че голяма част от фокуса на Байдън по време на еднодневното пътуване във военната зона е била изразходвана в планиране как ще повдигне тези въпроси пред Зеленски, когато седнат да разговарят в златно-белия Мариински дворец в Киев. "Той беше доста съсредоточен върху това как ще подходи към разговора си с президента Зеленски и отчасти как двамата наистина ще гледат през 2023 г. и ще се опитат да стигнат до общо разбиране какви са целите, докъде се опитва да стигне Украйна и как Съединените щати могат най-ефективно да ги подкрепят заедно с нашите съюзници и партньори, за да стигнат дотам, където искат да стигнат", каза той. След това помощниците на Байдън бяха притиснати за това как точно е протекла тази дискусия, освен че казаха, че ще има последващи разговори между американски и украински официални лица през следващите дни и седмици. Почти сигурно в разговорите бяха повдигнати постоянните искания на Зеленски за по-сложни оръжия, включително ракети с по-голям обсег и изтребители. Някои от другите съюзници на Байдън в региона се застъпиха за изпращането на такъв вид модерни оръжия, тъй като се стремят да осигурят на Украйна някакво предимство в продължаващата война.
В по-ранни срещи Зеленски също бе попитал дали Белият дом може да посвети някои членове на екипа на САЩ, за да помогнат за по-нататъшното разработване на мирно предложение от 10 точки, което той представи за първи път миналата година. И все пак тази работа продължава и почти не се говореше за мирни преговори по време на пътуването на Байдън тази седмица. Байдън се връща във Вашингтон на борда на Air Force One в сряда вечерта. Той се спъна, докато се изкачваше по стъпалата на самолета, преди да влезе за около деветчасовия полет обратно до столицата на САЩ.

Байдън и Путин са готови за дълъг конфликт

Вместо това президентът съсредоточи забележките си във Варшава - забележително обръщение, което разработваше от седмици - върху възвестяването на продължаващата съпротива на украинците и обвиненията на Путин в жестокости. "Президентът Путин избра тази война", заяви той. "Всеки ден, в който войната продължава, е негов избор. Той можеше да сложи край на войната с една дума". Няколко часа по-рано и на няколкостотин километра разстояние, Путин изнасяше собствената си важна реч пред политическия и военен елит, предлагайки драматично различен разказ за войната, докато обвиняваше Запада, че е превърнал Украйна в глобална конфронтация. Разликите между двете речи бяха големи както по съдържание, така и по характер. Байдън беше представен във Варшава с пулсиращ поп химн; Путин сякаш приспа някои от публиката с обръщението си от час и 45 минути. В сряда Байдън каза, че е "голяма грешка" Путин да обяви, че спира участието на страната си в договора за намаляване на ядрените оръжия Нов СТАРТ. Колкото и различни да бяха изказванията на двамата мъже обаче, те изглежда се съгласиха, че войната в Украйна няма да приключи в близко бъдеще. "Трябва да бъдем честни и с ясни очи, когато гледаме следващата година. Защитата на свободата не е работа за един ден или за една година. Винаги е трудно, винаги е важно", каза Байдън. Помощниците на Байдън казаха, че забележките му са били предназначени за множество аудитории: обсадения украински народ, полското население, което е поело голяма част от външната тежест, руснаците, които може да са разочаровани от провалите на своите лидери. Но, поне според мнението на някои от екипа му, най-важни са слушателите в Съединените щати, на хиляди километри от фронтовите линии, без пряк интерес във войната и - според социологически проучвания - смекчаващи подкрепата си за продължаване на американската помощ .

Въпроси за ангажименти у дома

Критиците на Байдън използваха пътуването му тази седмица, за да го обрисуват като невнимателен към нуждите на собствената си страна, като се хванаха за разлив с токсичен химикал, причинен от дерайлиране на влак в Охайо, като пример за американска криза, заслужаваща вниманието му. "Можем ли първо да признаем факта, че да, Байдън е в Полша, но не трябва ли да бъде с тези хора в Охайо?" попита Ники Хейли, бившият губернатор на Южна Каролина и посланик на САЩ в ООН, която сега се бори за номинация за президент на Републиканската партия, по време на предизборна спирка в Айова. "Винаги, винаги трябва по време на криза да отидете незабавно при хората си." След речта си във вторник във Варшава Байдън наистина разговаря по телефона от хотела си с губернаторите на Охайо и Пенсилвания, заедно с ръководителя на Агенцията за опазване на околната среда, за да обсъдят ситуацията. "Потвърдих ангажимента си да се уверя, че имат всичко, от което се нуждаят". Но той също така използва възможността да разкритикува републиканците - включително бившия президент Доналд Тръмп, който е на път да посети Охайо в сряда - за загуба на регулации и затрудняване на укрепването на железопътната безопасност. Помощниците на Байдън в крайна сметка вярват, че републиканските членове на Конгреса ще продължат да оказват подкрепа за Украйна, подкрепени от твърдата подкрепа на лидерите на Републиканската партия Мич Макконъл и Кевин Маккарти въпреки протестите на някои от членовете на тяхната партия. Въпреки това критиките тази седмица, че Байдън е прекалено съсредоточен в чужбина, са показателни, особено от републиканец като Хейли, който възприе по-традиционен възглед за ролята на Америка в света. Може би най-страстният призив тази седмица за продължително американско участие в Европа не дойде от самия Байдън, за когото концепцията е вродена, а от полския президент Анджей Дуда, някога главен съюзник на Тръмп, който дори предложи да наименуват военна база "Форт Тръмп " в чест на своя приятел. Първоначално гледан скептично от администрацията на Байдън заради досиетата му в областта на човешките права и преобръщането на някои демократични норми, Дуда се очертава като основен партньор на Съединените щати в Източна Европа на фона на бушуващата война в Украйна, наблюдавайки огромния приток на бежанци и превръщайки Полша в логистичен център за доставките на западна военна помощ през границата. Говорейки с Байдън във вторник, Дуда постави събитията от тази седмица в един вековен контекст на силно американско присъствие на континента. "Съединените щати... многократно демонстрираха своята отговорност за европейските въпроси по време на Първата световна война, по време на Втората световна война, по време на Студената война. Всеки път те възстановяваха демократичните правила. Всеки път Съединените щати връщаха свободата", каза той. "Всички ние", продължи той, "гледаме какво направихте вчера и вярваме, че Америка е в състояние да поддържа световния ред."