Президентът Джо Байдън заяви, че Съединените щати не се стремят да се дистанцират от Китай, а всъщност искат подобряване на отношенията, докато се подготвя за дългоочакваната среща на върха с президента Си Дзинпин в Сан Франциско, предаде АФП.

Двамата лидери ще се срещнат в кулоарите на срещата на върха на АПЕК в Калифорния за първата си среща от една година насам, докато търговското напрежение, санкциите и въпросът за Тайван подхранват споровете между най-големите икономики в света.

"Ние не се опитваме да се откъснем от Китай. Това, което се опитваме да направим, е да променим отношенията към по-добро", заяви Байдън пред репортери в Белия дом малко преди да замине за Сан Франциско.

Запитан какво се надява да постигне на срещата, той отговори, че иска "да се върнем към нормален курс на кореспонденция; да можем да вдигнем телефона и да разговаряме един с друг, ако има криза; да можем да се уверим, че нашите военни все още имат контакт помежду си". Но Байдън също така предупреди, че Съединените щати са предпазливи по отношение на инвестициите в Китай поради бизнес практиките на Пекин.

"Няма да продължа да поддържам позиции, при които, ако искаме да инвестираме в Китай, трябва да предадем всичките си търговски тайни", каза той.

Положителната инерция от разговорите между Си и Байдън в Бали през ноември 2022 г. беше провалена, когато Съединените щати свалиха предполагаем китайски шпионски балон, отлагайки планираното посещение в Пекин на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Запитано за очакванията на Пекин за срещата на върха, китайското външно министерство запази неопределеност, споменавайки "задълбочена комуникация" и "важни въпроси, свързани със световния мир". Китай също така даде ясно да се разбере, че няма да отстъпи по въпроси, които смята за червени линии, като Тайван.

Но напоследък Вашингтон и Пекин постигнаха известен напредък по отношение на търговските и икономическите отношения и преговорите за изменението на климата.

"Ако в действителност китайският народ, който в момента изпитва икономически затруднения, ако средностатистическият собственик на жилище, ако средностатистическият гражданин в Китай е в състояние да има достойно платена работа - това е от полза за него и за всички нас", каза Байдън.

По време на пътуването си Си ще вечеря с водещи американски бизнес лидери и се очаква в разговорите си с Байдън да настоява за облекчаване на търговските ограничения на САЩ.