Администрацията на Джо Байдън, заедно с щатските власти в Илинойс и градската управа на Чикаго стартират пилотна програма за издаване на разрешителни за работа на мигранти. Програмата цели да ускори процеса по приемане и адаптиране на придошлите мигранти, които от месеци живеят на палатки, пред полицейските управления във Ветровития град. 

Програмата, разработена съвместно с организацията The Resurrection Project, е насочена към бързо обработване на заявленията за около 150 мигранти дневно. Според Белия дом, след първоначалния старт на програмата, се очаква тя да бъде разширена и увеличена в близко бъдеще.

Всичко това идва в отговор на нарастващия брой търсещи убежище в т.нар градове- убежища като Чикаго и Ню Йорк, след като губернаторът на Тексас, Грег Абът, изпрати към тези и други демократично управлявани градове  автобуси с прекосилите границата. 

Миналата седмица, кметът на Чикаго Брандън Джонсън, заедно с други кметове, поиска от Конгреса помощ в размер на 5 милиарда долара, за кризата с мигрантите. Сумата е значително по-голяма от 1.4 милиарда долара, които президентът Байдън иска от Конгреса за същия проблем. 

През Септември, администрацията на Байдън предостави временен законен статут на приблизително 472 000 венецуелци, пристигнали в страната преди 31 юли тази година. Този статут им дава възможност за работа в страната с възможност за обновяване на всеки 18 месеца. 

Паралелно с това, Щатската служба за социални грижи в Илинойс отправи призив за доброволци, които да помогнат в организирането на процеса за попълването на документи за временен защитен статут и разрешителни за работа. 

В Чикаго има около 11 000 търсещи убежище, които могат да се възползват от тези програми. Все още няма определена дата, от която тази програма се счита за въведена, но се очаква първите заявления да започнат да се обработват през ноември и декември тази година.