Софийска градска прокуратура (СГП) привлече към наказателна отговорност 32-годишен български гражданин за подкуп на двама служители на МВР – автоконтрольори в ОПП-СДВР.

Обвиняемият е задържан с постановление на наблюдаващия прокурор за срок до 72 часа.

За престъплението по чл. 304а НК, за което е повдигнато обвинението, се предвижда наказание лишаване от свобода до десет години и глоба до петнадесет хиляди лева, съобщават от прокуратурата.

Според събраните по делото до този момент доказателства на 21.11.2023 г. около 16:40 ч. на бул. „Черни връх“ в гр. София служителите на реда спрели за проверка моторно превозно средство, управлявано от обвиняемия. Последният лъхал силно на алкохол, отказал да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества и предложил на полицаите: „"Да се оправим“.

След това обвиняемият пуснал парична сума в размер на 1750 лева в отвореното багажно отделение на служебния автомобил на полицаите, казвайки „Аз си тръгвам“. В този момент служителите на МВР задържали обвиняемия. Той бил съпроводен до ВМА, където отново отказал да предостави проби за изследване.

На полицейския автомобил бил извършен оглед от разследващ полицай при 04 РУ-СДВР, при което паричната сума била иззета. С това било поставено началото на разследването, за което СГП е уведомена и същото се провежда под ръководството и надзора на наблюдаващ прокурор.

Предвид събраните доказателства наблюдаващият прокурор е направил искане пред Софийски градски съд (СГС) за разрешение за принудително изземване на проби от обвиняемия с цел назначаване на необходимите експертизи за установяване на евентуална концентрация на алкохол в кръвта.

Предстои наблюдаващият прокурор да внесе в СГС искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража".