На пръв прочит има трайно неизпълнение на точки от управленската програма. Там където има неизпълнение ще потърсим тговори. Като законодателна власт сме изпълнили всички ангажименти по ПВУ. Нашите некоалиционни партньори предпочетоха да работят по места заради изборите, а не се появиха в парламента за ветото. 

Тепърва ще се прави анализ какво ще подкрепим. 

Това обяви Десислава Атанасова от ГЕРБ, по време на заседанието на партията.

ГЕРБ започва детайлен анализ не само на изборните резултати. В следващите няколко дни партията, която днес свика структурите си в София, утре Изпълнителната комисия, а в събота във Велико Търново е насрочено Национално съвещание, формулира позицията си дали ще остане част от "сглобката" или не. В старата столица ще присъстват всички избрани кметове на общини, всички областни ръководители на партията, както и парламентарната група.

Подкрепата, която дадохме за правителството се основаваше на два темела – управленска и законодателна програма, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова в изявление пред централата на партията, предаде репортер на БГНЕС.

В момента сме се фокусирали върху това дали се изпълняват всички записани в програмата ангажименти от страна на изпълнителна и на законодателната власт. На пръв прочит има сектори, в които има трайно неизпълнение на изпълнителната програма, съобщи Атанасова.

Управленската програма на България за този мандат е за 18 месеца. В момента сме се фокусирали върху това дали се изпълняват всички записани в нея ангажименти от страна на изпълнителната и законодателната власт. Смятам, че този анализ ще продължи още няколко часа, но на пръв прочит има сектори, в които има трайно неизпълнение на записаните ангажименти в Управленската програма.

Не искам да обявявам конкретни сектори и министерства, защото решихме, че председателите на комисиите ще поканят министрите, които отговарят за конкретните политики, и там, където им категорично забавяне и неизпълнение, ще потърсим отговори защо се е случило това. Ние считаме, че като законодателна власт и част от мнозинството сме изпълнили всички ангажименти по ПВУ, като миналата седмица прекъснахме ваканцията, за да можем да отхвърлим ветото, наложено върху ЗЕ, който пък е част от ПВУ. Тогава нашите некоалиционни партньори предпочетоха да бъдат по места в избирателните си райони, а не да работят в пленарна зала, каза Десислава Атанасова.

В този смисъл, а и защото предстои сериозно обсъждане на данъчните закони и Закона за държавния бюджет, който се подготвя без участие на нашата ПГ и нашите експерти, тепърва ще правим анализ за единна позиция на партията какво ще подкрепим и какво не, и колко от всички големи инфраструктурни проекти желаем да видим заложени в него, допълни Атанасова.

Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ заяви, че от вчера некоалиционният им партньор е член на политическо семейство, с което ГЕРБ нямат много общо. “Те са партньори заедно с ДПС”, каза Дончев без да обясни какво е имал предвид по отношение на ДПС.

“Ако има тема, която ни вълнува е какво прави правителството. Ако има тема в момента - въпрос, на който да си отговорим е: “Има ли шанс това правителство да работи по-добре”? Това е въпросът”, допълни Томислав Дончев.