Вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев е в отпуск, съобщи БГНЕС. По тази причина Василев няма да се яви във Временната парламентарна комисия, разследваща връзките на кабинета в оставка с офшорната компания Gemcorp. Заседанието й е насрочено за четвъртък.

За момента се очаква на него да присъстват премиера в оставка Кирил Петков и министърът на енергетиката Александър Николов.

Миналата седмица депутатите поискаха да изслушат тримата в петък, 22 юли. В сряда Кирил Петков обяви, че меморандумът с Gem е прекcorpратен, но така и до момента няма документ, който да потвърждава това. На 22 юли тримата така и не се явиха в Народното събрание. Разследване на авторитетното британско издание "Файненшъл таймс" разкри връзки между „Джемкорп“ и високопоставени официални лица и олигарси от Русия. Правителството е решило да прекрати меморандума с корпорацията Gemcorp, съобщи миналата седмица премиерът в оставка Кирил Петков. "Прекратихме го, за да изчезне тази тема от общественото пространство", коментира той, но не уточни как се е стигнало до решението. С прекратяването на меморандума, който досега правителството защитаваше, е натоварен енергийният министър в оставка Александър Николов, който го подписа в края на март. Това няма да доведе до плащания от българска страна, заяви Петков пред bTV. В решенията на заседаниеto на правителството подобна точка нямаше.

Заради подписания от правителството меморандум за привличане на 1 млрд. долара инвестиции в зелена енергийна трансформация

с базираната във Великобритания Gemcorp и американската "Ай Пи 3 Корпопейшън" (IP3) бе създадена и временна парламентарна комисия. Gemcorp не е непозната за България компания. През 2014 г., когато Корпоративна търговска банка (КТБ) бе обявена в несъстоятелност, Gemcorp и Оманският фонд, който бе акционер в банката, искаха да възстановят дейността на финансовата институция. Основател и изпълнителен директор на Gemcorp е българинът Атанас Бостанджиев, който през март бе единият от подписалите меморандума с министър Николов. До средата на юли 2014 г. Бостанджиев беше изпълнителен директор на "ВТБ Кепитъл", а по онова време руската "Внешторгбанк" бе третият по големина акционер в КТБ. В екипа на Бостанджиев е и българката Първолета Щерева, която допреди да влезе в Gemcorp е работила в "Блек Ривър Асет Мениджмънт" и "Голдмън Сакс", според информацията от сайта на компанията. Фактът, че в Gemcorp в миналото участие е имал руския олигарх Алберт Адволян, а Бостанджиев управляваше лондонското дружество "ВТБ Кепитъл" на руската "Внешторгбанк" (ВТБ)

доведе до съмнения към намеренията на тази компания, най-вече поради съмненията около руската връзка.

Бившите управляващи от ГЕРБ подложиха управляващите на атаки и внесоха искане за съставянето на сегашната временна парламентарна комисия. Преди ден стана ясно, че в комисията предсоти да бъдат излушани и премиерът в оставка Кирил Петков, финансовият министър и министърът на енергетиката. Председателят на комисията Емил Георгиев (БСП) коментира, че този меморандум не е опасен за България. На въпрос дали ДАНС потвърждава публичната информация за намеса на руски капитали в "Gemcorp", Георгиев отговори отрицателно. Пак през април, малко след сключването на меморандума, от Министерството на финансите обявиха, че инвестиционен интерес от страна на американската компания IP3 е бил заявен по време на работна вечеря на 15 февруари 2022 година в рамките на посещението на българската енергийна делегация във Вашингтон. На срещата са присъствали министърът на енергетиката Александър Николов, министърът на финансите Асен Василев, посланикът на САЩ в България н. пр. Херо Мустафа, българският посланик в САЩ н. пр. Тихомир Стойчев и други.

Малко след подписването на меморандума Асен Василев каза, че Gemcorp e дошла с представители на американското посолство

и обясни как е практика търговските аташета на посолствата да придружават компании, които имат интерес са правят бизнес в България. Така се стигна до интерпретации, че търговският аташе на САЩ е присъствал на подписването на меморандума с Gemcorp и IP3. Това доведе до реакцията на посолството на САЩ в София, което заяви, че "търговският аташе на Посолството на САЩ не е присъствал на подписването на въпросния меморандум". "Освен това нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал от името на Gemcorp пред който и да е член на българското правителство. Считаме, че твърденията за обратното са в резултат на недоразумение", заявиха от дипломатическата мисия.