Ще призова всички граждани наистина да оценят българската независимост. На нашия народ е отнело над 50 години да извоюваме нашата независимост. Това сподели за съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев. Той и негови колеги се събраха днес пред църквата "Света София", където разговаряха с граждани. ,,Започваме с борбите за църковна независимост. Първата ни голяма победа е когато българската църква става независима в рамките на Османската империя, след което идва и втората ни голяма победа – създаването на България през 1878 г., а Съединението е може би най-романтичната част от нашата борба за независимост, когато въпреки всички Велики сили и въпреки желанията и на Турция, и на Русия, и на Германия, и на Австрия България се съединява и създава една истинска българска държава.

И през 1908 г. на 22 септември най-накрая вече и формално ставаме и независима държава'', посочи Василев пред novini.bg. "Изключително важно е, че през целия този процес българските граждани са отстоявали своята независимост въпреки Великите сили и това трябва да продължи и днес'', подчерта той.

Василев уточни, че за да бъдем независими, трябва да бъдем силни като държава и обединени като нация.

"Корупцията, която разяжда нашето общество – това че разликата между бедни и богати стана толкова голяма и това че 1 млн. души напуснаха България разрушават устоите на българската държава.

Важно е тези процеси да спрат и да започнем да си подреждаме държавата, така че всички българи по света да искат да живеят в България, а ние да се гордеем със страната си", каза още той.

,,Важно е също така всеки български гражданин да има свободата да взема решенията, които смята за правилни.

Тази свобода на много места я няма, защото хората са подтиснати, феодализирани от политически лидери и това също трябва да бъде изкоренено.

Най-великото ни постижение като нация е това, че сме успели да кажем, че България ще прави това, което смята за правилно, независимо какво мислят чуждите държави.

Това трябва да продължи и като външна политика, и като политика вътре в страната'', убеден е бившият финансов министър.