„Не очаквах, че във Великобритания има толкова много българи със собствен бизнес - казва Антоанета. - Особено кризата с COVID-19 ги ориентира всеки да прави нещо вкъщи и това продължава.“ На 16 март в британската столица се събират над 50 български компании на „Първия български пролетен базар“ - за да се защитават, подкрепят и да си помагат.

Преди година Антоанета Цочева кани няколко българки, дистрибутори на йонизирана вода, в кафето си, които споделят, че имат собствен бизнес. През лятото създават фейсбук група „Bulgarian Businesses in UK“, която става място за срещи на няколко хиляди талантливи българи.

Те започват да участват в месечните срещи, организирани от Антоанета, като дори пътуват от други градове на Великобритания. „Беше много вълнуващо как пред очите ми се създават партньорства, връзки и мотивации, как хората се вдъхновяват да са заедно“, споделя българката.

„Поддържаме българския дух и насърчаваме хората да търсят предимно български стоки и услуги в нашата общност. Дори подаръкът за рождения ден на мъжа до мен - англичанин, беше български. Така подкрепяме нашето оцеляване в чужбина. Ще организираме повече уъркшопове, мастър класове, семинари, ще мотивираме още повече българи да започват свой бизнес“, казва Антоанета, като допълва, че нейната сила е да споделя знания, да мотивира и обединява хората.

Следващото събитие е на 18 май под наслов Bulgarian Business Speed Networking Event. То вече няма да е отворено, под формата на базар, а като среща на хора с бизнес. Общността се разраства, радва се Антоанета. Тогава се очакват над 100 български компании от Лондон и Великобритания.

Нейната 24-годишна история в Лондон е вълнуваща и вдъхновяваща. „Преди години оставих дъщеря си в България, за да създам по-хубав живот за двете ни на Острова“, споделя Антоанета. Винаги се просълзява, като си спомни този момент - как оставя детето спящо посред нощ на родителите си, в ръката с 500 паунда и самолетен билет за Лондон. Заминава, без да си вземе довиждане с малката Даяна, защото не понася разделите...

Днес, 24 години по-късно само основната от общо 6-те компании на Антоанета Цочева в Лондон - за почистване, е с оборот около 2 милиона паунда. Осигурява работа на стотици сънародници в Лондон. А с Даяна, която прибира 13-годишна, са си обещали никога повече да не се разделят.

Родена е в Карлово. На 3 годинки губи баща си Емилиан Стефанов при катастрофа. Майка ѝ Галина остава сама с нея и брат ѝ и се омъжва за Цочо Цочев, който осиновява, отглежда и възпитава децата като свои. Семейството се премества в село Розино, където Антоанета живее до 13-тата си година, когато заминава за Пловдив да учи в руската гимназия.

„Като малка много обичах да се занимавам с по-малките деца в махалата и мечтата ми беше да стана учителка“, споделя тя. Обърква обаче датата за изпитите по химия в Пловдивския университет и завършва Университета по хранителни технологии в трада, с педагогически курс. Става учителка в Професионална гимназия по хранителни технологии в Пирдоп. Учениците ѝ - гимназисти, са с една глава над нея, държат се арогантно, подхвърлят ѝ закачки и младата учителка се отказва от мечтата си.

Става технолог в месокомбината в Карлово. Там е подложена на брутални всекидневни обиди от началниците над нея. Бях научена от баща си винаги да бъда честна и да не скривам от генералния директор истинската оценка на продукцията“, споделя тя. От месокомбината ѝ осигуряват мизерно едностайно апартаментче, в което за гардероб приспособява съединени кашони. Там живее с малката Даяна с 200 лева заплата.

Междувременно се разделя със съпруга си и на 26 години решава да замине за Лондон, за да промени живота на двете с дъщеря ѝ. По това време обаче хората вече празнуват за Коледа и Нова година. В първия работен ден 8 януари тя тръгва от врата на врата да си търси работа, защото не знае английски и не може да се оправи с обявите във вестниците.

Наемат я в ирландски пъб срещу мизерните 3 паунда на час. Живее в стаичка в градинската пристройка на пъба - студ през зимата, плъхове, които излизат от една дупка и изяждат храната ѝ. Месеци наред работи по 18-20 часа, в старчески дом или като детегледачка, после до късно в пъба. Научава, че като чистачка ще взема 8-9 паунда на час и започва денем да чисти по домовете на богати лондончани.

От този период тя винаги ще си спомня за едно чудо. Като всяка българка обича да се кипри с красиви обувки и си носи от Родината един чифт. Във влажния Лондон обаче те се разлепят на първата седмица. „Представяш ли си колко мъничка беше мечтата ми - да събера парички за обувки, които в Англия са скъпи“, вълнува се тя.

Една нощ, когато се връща тъжна и смазана от умора от пъба, подритва в тъмното найлонова торбичка. И какво да види: два чифта чисто нови, много хубави обувки, нейния номер, направо лепват на краката ѝ...

В старческия дом мъж на преклонна възраст става неин ментор и няколко месеца след като е в Лондон - през октомври 2001-ва тя регистрира FastKlean - компания за почистване на промишлени площи, офиси и домове. Наема основно българки - за да не преживяват те това, през което е минала. Въвежда нов стил, различен от другите компании. При първото чистене в дом на клиенти, тя представя лично себе си и чистачката, като й казва какво трябва да прави в къщата, с което впечатлява англичаните.

Антоанета още през 2003 г. пуска първия си уебсайт. Тогава бизнесът се разраства и наема повече хора, включително и мъже, като чистачи. През 2007-ма инвестира в първия си имот в България, после и в Англия, и регистрира компанията AD Property Management and Lettings Ltd - отдаване на имоти под наем.

С дъщеря си започват и трети бизнес - D&T Property Ltd - „флипване“, или купуване, реновиране и нов дизайн на интериора на къщи и апартаменти, които след това продават.

През 2018-а една книга напълно променя живота ѝ - „Черната страна на диетите“. В нея пише не само как да се храним здравословно, но и, че всичко, с което сме заобиколени, е много отровно, особено пластмасите, почистващите препарати, замърсеният въздух.

В почистващата си компания тя изхвърля всички пластмаси, въвежда стъкло и започва да образова работниците си да премахват вредните химикали при работа. С въвеждането на еко продукти Антоанета Цочева променя почистващия бизнес в цяла Великобритания. Пише книжка със 100 идеи за почистване с натурални продукти вкъщи.

С дъщеря си създават и бранда Ecobravo.co.uk - онлайн магазин за еко продукти. Отново помагат на българи, като продават в него продукти от Родината - чайове, ленени торбички за пазаруване, мед, сушени плодове. После ѝ идва идея за уелнес бизнес. Популяризира качествата на канген водата и вече има тим от 250 последователи.

Така са нарекли и кафенето си, което отварят преди година в офиса си - Ecobravo Coffee&Juice bar, където популяризират отново йонизираната вода. В другата част от офиса тя провежда демонстрации на водата канген и уъркшопове на тема инвестиране, подпомагане на бизнеси.

„Спонсорирах едно от момичетата да стане моя партньорка във FastKlean, за да може тя да се занимава повече с почистването, а пък аз да се посветя на бизнес консултациите и менторството - моята голяма страст. Сега съм се концентрирала най-вече на българите в Лондон и Великобритания, но ме канят и на много срещи на англичани“, казва тя. Провежда семинари и мастър класове, обединени в проекта „Силата на българските бизнеси“.

Създала е и менторска академия Winner in Life („Победител в живота“). В популярния си сайт на български и английски Success with Antoaneta („Успех с Антоанета“) - https://www.successwithantoaneta.com/ разказва на младите си последователи как да станат предприемачи и да постигат успех. „Непрекъснато ми валят идеите, пълна съм с идеи“, смее се тя.

Българката е много популярна на Острова, за нейния вдъхновяващ успех разказват тиражни издания като The Guardian, Daily Mirror, The Sun. Канена е и в различни тв предавания, да споделя опита си като преуспял предприемач, инвеститор, ментор и влогър, започнал от „нулата“.

В световната онлайн книжарница Amazon е издала 7 книги на тема инвестиране и 4 - за личностно развитие, на английски. С успех продължава да се чете книгата ѝ Not just a Cleaner („Не само чистачка“). В нея разказва невероятната си история - как от чистачка става собственик на 6 компании с милиони обороти в Лондон.

„Напоследък, покрай срещите с български предприемачи, непрекъснато ме питат, защо я няма и на български. Правя някои промени и допълнения и за следващата среща на българския бизнес на 18 май да я има в Amazon и на български“, казва тя.

Дъщеря ѝ Даяна Николова се дипломира като ивент и тв мениджър и на 21 години създава първата си компания Fast Online Marketing Export (FOME Agency) - за уебсайтове. Както си обещават преди години, двете - майка и дъщеря - никога повече не се разделят. Живеят в хубава голяма къща в тихо селце, на половин час от шумния Лондон.