ИВАН ПЪРВАНОВ

Първият смартфон с Android духна 10 свещички. Невероятно е, че тази малка тухличка, наречена HTC Dream - а в САЩ известна като T-Mobile G1 - постави началото на най-голямата модерна технологична революция.

Google анонсира НТС Dream на 23 септември 2008 г., или година след като първото поколение iPhone на Apple показва в каква посока ще вървят смартфоните. Докато силата на iPhone бе в неговия опростен и изчистен дизайн и интуитивен интерфейс, първият Android телефон донесе индивидуалност и невиждана дотогава възможност да модифицирате вашия апарат. Днес над 85 процента от всички телефони по света работят с Android.

Ето как грозното пате се превърна в предшествeник на красивите лебеди, които познаваме днес.

Мобилното изживяване като лично преживяване

HTC Dream веднага се отличи от iPhone, като предложи възможността за фини настройки и промени по това как използвате телефона си. За наистина амбициозните това означаваше възможност да създават собствени приложения. За повечето потребители обаче промяната на началния екран по начин, който им харесва, бе добро начало и основна част от идентичността на Android. Още тогава приложения, икони, тапети и папки позволяваха да персонализирате всичко.

Магазин за приложения от самото начало

App Store на Apple дебютира само няколко месеца преди НTC Dream, но Android моделът пак имаше голямо предимство, защото се появи директно с вече съществуваща екосистема от приложения.

Android Market (по-късно преимeнуван на Google Play Store) означаваше, че собствениците на НТС Dream могат да правят много повече с телефона си. На тяхно разположение бяха игри, приложения и полезни програми, някои платени, а други безплатни. Дори още тогава бе ясно, че приложенията са бъдещето на смартфоните, а HTC Dream беше готов за него.

Силата на Google във вашия джоб

Като първото Android устройство на пазара HTC Dream позволи на Google да направи потребителите още по-зависими от своите интернет приложения и услуги. Силата на iPhone бе, че работи с останалия хардуер на Apple. Първият iPhone на практика бе най-невероятният iPod, направен от Apple, тъй като той провеждаше разговори и ползваше приложения, които може да откриете и на Мас.

Google прие противоположен подход, като акцентира върху вече могъщата и постоянно разширяваща се собствена софтуерна империя. Тук потребителите имаха мощта на Google Search в джоба си, както и чудесните приложения за имейл Gmail и карти на компанията.

Той постави началото на различните дизайни

Въпреки че първият Аndroid телефон имаше QWERTY клавиатура и много бутони, от самото начало идеята за различния дизайн и избор бе реална. Задачата на НТС Dream бе да покаже на купувачите, че „телефон на Google" може да работи като концепция и да даде на разработчици и производители нещо, с което да работят, така че следващите Android телефони да имат по-солидна основа. Не след дълго потребителите вече можеха да избират между телефони от НТС, Motorola, Samsung и др. Тази малка армия от Android модели идваше с различни размери, диагонали на екрана, камери и интерфейси. Но без този пръв Android телефон, който да зададе посоката и да изпита интереса на купувачите, нямаше да видим първия 4G телефон в САЩ HTC Evo 4G, първия Samsung Galaxy Note с неговия стилус или Google Pixel 3, който очакваме да видим на 9 октомври.

HТС постави основата за Pixel

Преди НТС Dream, НТС беше малък тайвански производител, борещ се за присъствие на глобалния пазар сред конкуренти като Samsung и Motorola. HTC Dream даде на компанията възможност да пробие и да започне продължителна връзка с Google. От нея се родиха знаменателни модели като Google Ion/T-Mobile MyTouch 3G (вторият Android телефон), HTC Hero (първия CDMA Android телефон) и HTC Droid Eris (първия Android телефон с pinch-to-zoom функция).

Върхът бе достигнат през 2010 г., когато HTC и Google създадоха Nexus One. Първият „чист" Android телефон получаваше ъпдейти бързо и предложи олекотен интерфейс. Оттогава HTС създаде още няколко добри модела, включително първия Pixel телефон през 2016 г.

Истинският съперник на Apple се оказа единственият съперник на Apple

Може би най-значителният ефект от появата на НТС Dream бе ролята му като съперник на iPhone. Мобилната надпревара превърна Google и Apple, чиито централи са само на 20 км една от друга в Силициевата долина, в две от най-могъщите и вълнуващи технологични компании в света. Тогава и двете бяха новаци на един пазар, населен с продукти на BlackBerry, Nokia и Windows Mobile устройства. Популярността на iPhone бе голяма и ветераните не успяха да издържат на темпото. След това обаче се появи Android. Той беше свеж, нов и бе подкрепен от значителните ресурси на Google в спора за надмощие при мобилните платформи на бъдещето.