сн. „24 часа“

Красимир Крумов

Организационният комитет на „Американ протеже" изпрати писмо до близнаците пианисти от Шумен Хасан и Ибрахим Игнатови, че ще бъдат дисквалифицирани като победители в US състезанието, тъй като са нарушили строгите правила за поведение в „Карнеги хол". Причината за острото писмо до 11-годишните момчета е баща им Денис Игнатов, който въпреки изричната забрана снимал и качил три клипа с изпълнения в YouTube. Тази пролет талантливите близнаци спечелиха първи места, а за да сбъдне пътуването им до Америка, правителството им отпусна $20 хиляди.

„Скъпи Ибрахим Игнатов и Хасан Игнатов, получихме много имейли от родителите на други участници, изясняващи, че вашите родители или гости са правили видеозаписи и са ги качили в YouTube, пишат от конкурса. - Ние очакваме участниците да са прочели ръководството за рецитала и да са осъзнали, че „Карнеги хол" е икона за музикантите, като музей със собствени традиции. Очакваме участниците да покажат своето най-добро поведение и уважение към правилата на залата и ограниченията."

„Американ протеже" ще дисквалифицира близнаците заради наглостта и липсата на култура на бащата. А бяха тръгнали да прославят България, нали заради това правителството им подари сумата от 20 хиляди долара", избухна във фейсбук доскорошният мениджър на момчетата - живеещата в Ница българка Дора Пенева-Вилчек. Още през април тя запознала Денис Игнатов и семейството му с меморандума с правилата за концерта на 23 май. В него с червен удебелен шрифт е посочено, че правенето на снимки и видеозаснемането е строго забранено както в „Карнеги хол", така и зад сцената през цялото време. „Свързах се с това семейство заради децата. Бях прочела, че в Шумен и в училището ги тормозели и не ги искали. Исках да им помогна не само като пианисти, но и да преодолеят заекването с помощта на добър логопед психолог", връща лентата Дора. Тя предложила на голямата фамилия да се настани в неин имот на 20 километра от Варна, за да могат момчетата да се запишат в музикалното училище там. Тъй като съдбата я оставила преди една година сама, а нямала и собствени деца, установила контакт с Игнатови и разбрала за проблемите им, решила да помага доброволно като техен мениджър. Нещо повече, направила завещание, в което оставяла на близнаците имота си в село Здравец, Варненско.

Междувременно Денис и семейството му решили да се изселят във Франция и на 9 март направили пълномощно при шуменски нотариус, с което дали пълни права на Дора да урежда пред френските власти всички формалности във връзка с преместването им и продължаването на обучението на децата. Пенева-Вилчек платила $2,500 такси за участието на Хасан и Ибрахим в „Американ протеже". „Оказва се, че за едно и също събитие се осигурява петорно финансиране. Училището на децата и община Шумен са платили билетите до САЩ, отделно имаше набирателна сметка, нощувките в Ню Йорк (както и в Санкт Петербург по-късно) бяха безплатни в апартамент на мисията ни в ООН, както и парите, отпуснати от правителството. Има ли отчет за тези пари?", пита се тя.

Самият Денис Игнатов изпадна в противоречие, когато през седмицата се появи в bTV, за да обясни скандала. Той първо каза, че нито познава г-жа Вилчек, нито е получавал пари от нея. Когато тя бе включена по телефона, бащата на близнаците си припомни, че всъщност я познавал, но нямал нищо общо с нея. „Тя сама поиска да им става мениджър, аз не съм я молил за това. Ако е дала някакви пари, това си е нейно решение, аз не съм й ги искал", отсече бащата.

Междувременно около него избухнаха още нови скандали. „Талантливите пианисти Хасан и Ибрахим ще се включат в концерта на китайския пианист Ланг Ланг в „Метрополитън", Ню Йорк." Тази информация, тиражирана в българските медии в средата на май, всъщност се оказала разковничето, след което г-жа Вилчек вече имала едно на ум, че бащата е типичен синоним на Бай Ганьо.

„Нямаше никакъв съвместен концерт, нито пък е бил планиран", разкрива Дора. Пребиваването на децата в Ню Йорк съвпаднало с честванията на 100-годишнината на азиатския департамент на „Метрополитън мюзеум", където на 14 май по този повод поканили Ланг Ланг. Българка, живееща в САЩ, решила да зарадва децата, като им осигури билети. За да могат да присъстват на концерта, Хасан и Ибрахим кацат с баща си в САЩ ден по-рано от предвиденото. В трите билета Денис вижда златен шанс за промоция на близнаците. „Той беше много упорит, заяви, че искал в края на концерта Хасан и Ибрахим да поздравят Ланг Ланг и публиката с „Рапсодия Вардар", уточни благодетелката. Игнатов действал на своя глава. След изпълнение на Ланг Ланг в тъмната част на сцената се появили близнаците с листче, на което пишело, че са от България, не знаят английски, но искали да го поздравят. Китаецът ги погледнал, но разбрал, че става въпрос за импровизации извън сценария, и се обърнал отново към публиката.

„По конкурси е строго забранено видеозаснемането, не знам по каква причина. Това са видеозаписи, които са заснети нелегално от мен или от съпругата ми, за да ни останат все пак някакви спомени" - такова откровение е написал в профила на пианистите Хасан и Ибрахим баща им Денис. Вписването е под клип в канала на близнаците в YouTube с изпълнение на Хасан от 12-ия Ротари конкурс по пиано за деца в Москва през 2014 г. Така Игнатов отговаря на молба на почитателката Елена Петкова да публикува още клипове и, ако може - не само любителски, но и професионални.

Следващият скандал с бащата Денис е свързан с община Шумен, на която дължи пари.

2,000 лева, отпуснати на Хасан и Ибрахим за участието в миналогодишния конкурс за пианисти „Ференц Лист" във Ваймар, не могат да бъдат отчетени, тъй като има проблем с  автентичността на отчетните документи. Община Шумен ги е отпуснала на близнаците чрез СОУ „Сава Доброплодни", оттам изплатили парите на баща им, а той не бързал да представи оправдателни документи. Когато през есента в ръководството на училището разровили сайта на конкурса, установили, че в списъка на участниците Хасан и Ибрахим липсват, а момчетата изобщо не са ходили в Германия. Въпреки това през декември Денис Игнатов донесъл цветни разпечатки на електронни билети за него и двамата му синове на обща стойност 2,353 лева. Към документите липсвали обаче бордни карти, че пътуването се е осъществило. Счетоводителката на учебното заведение се обадила в самолетната фирма „Хорнит" ООД, които фигурирали като издатели на билетите с номера 623-5270695107, 623-5270695108, 623-5270695109 по маршрут София-Дрезден-София на имената на Денис, Хасан и Ибрахим, за да поиска фактура. От агенцията на „Славянска" 6 в София обаче казали, че билети с тези номера са ползвани от Денис и Хасан по маршрут София-Москва-София за конкурса на Ротари в руската столица, а номерът от третия билет е на непознат мъж, пътувал по този маршрут.

Ръководството на училището се обърнало към „Луфтханза". „Проверихме изпратените документи. Авиокомпанията, която е издала билета, е „България еър", а не „Луфтханза". Полетите, които са посочени като изпълнявани от „Луфтханза", не съществуват" - коментирали от центъра за обслужване на клиенти на германската авиокомпания. В община Шумен знаели за проблема с билетите и затова никой не смеел да вземе решение да приключи сметката, тъй като при една проверка разминаването можело да лъсне.